Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

BEOGRADSKA BERZA: NOVI RAST TRŽIŠTA AKCIJA UZ SMANJENU INVESTICIONU AKTIVNOST


Nakon negativne korekcije u petak, početak sedmice obeležio je novi rast domaćeg tržišta akcija, ali uz smanjenu investicionu aktivnost. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, dobio je na vrednosti 0,7 odsto, završivši trgovanje na nivou od 558,1 poen.

 

Ukupan promet u trgovanju akcijama iznosio je 35,9 miliona dinara.

Najprometnija likvidna hartija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja se oporavila 1,5 odsto na 836 dinara uz promet od 7,1 milion dinara. Ovo je najniži promet NIS-ovih akcija u poslednjih sedam dana kada je ova hartija uspostavila snažan uzlazni trend. U petak su ove akcije izgubile na vrednosti 2,4 odsto što je uslovilo današnju veoma slabu ponudu na aktuelnim cenama generisanu od vlasnika ”besplatnih” akcija. Krajem dana, akcije NIS-a stizale su do nivoa od 844 dinara što je bio i dnevni maksimum na današnjem trgovanju. Bečejski Sojaprotein (SJPT) ponovo je zabeležio promet na ceni od 800 dinara, a ukupna realizacija iznosila je 1,4 miliona dinara, uz nezadovoljenu tražnju na nivou od 800 dinara. Aerodrom ”Nikola Tesla” (AERO) je oslabio 0,9 odsto na 461 dinar, dok je Energoprojekt holding (ENHL) blago porastao na 610 dinara. Najprometnija hartija na tržištu bio je zrenjaninski Dijamant Agrar (DJAGZ), sa aukcijskog segmenta, koji je zabeležio promet od 17,4 miliona dinara na ceni od 1.505 dinara.

Niška AIK banka (AIKB) porasla je 2,1 odsto na 1.748 dinara uz promet od 6,3 miliona dinara, a najveći deo prometa ostvaren je u samo jednoj transakciji dva učesnika na tržištu na ceni od 1.750 dinara. U drugoj polovini dana pojačan je pritisak na strani ponude ovih akcija, pa su poslednje transakcije akcijama ove banke realizovane na ceni od 1.706 dinara. Akcije Komercijalne banke (KMBN) zadržale su se na nivou od 1.550 dinara uz skroman promet, dok su sa takođe mizernom realizacijom akcije Privredne banke (PRBN) porasle 2,4 odsto na 169 dinara.

Obveznice stare devizne štednje zabeležile su skroman promet od 16,4 hiljade evra, a nisu zabeležene značajnije promene prinosa na ovim dužničkim hartijama.

Izvor: Gdeinvestirati.com