Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O EFIKASNOM KORIŠĆENJU ENERGIJE


Pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Dejan Trifunović izjavio je da bi Zakon o efikasnom korišćenju energije trebalo da bude usvojen u parlamentu u prvom tromesečju naredne godine.

Trifunović je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o efikasnom korišćenju energije istakao da će se taj dokument naći u proceduri Vlade Srbije do kraja godine.

On je naveo da se najveći efekti zakona očekuju 2014. godine i ukazao na to da ovo zakonsko rešenje ima za cilj da obezbedi i stimuliše odgovorno, racionalno, efikasno i održivo korišćenje energije.

Prema njegovim rečima, zakon o efikasnom korišćenju energije doprineće povećanoj sigurnosti snabdevanja energijom, smanjenju uvozne zavisnosti, povećanju konkurentnosti privrede i standarda građana.

Istovremeno, kako je dodao, stvoriće se i uslovi za zapošljavanje visokostručnih kadrova i omogućiti lakše ispunjenje obaveza države u pogledu primene obnovljivih izvora energije.

Zakon će, takođe, smanjiti negativne efekte sektora energetike na životnu sredinu i emisiju ugljen-dioksida, rekao je on i naveo da će omogućiti i ispunjavanje obaveza prema energetskoj zajednici i pomoći procesu pridruživanja EU.

Prema njegovim rečima, donošenje pomenutog dokumenta značajno je zbog međunarodne obaveze Srbije da uštedi devet odsto bruto finalne potrošnje energije do 2018. godine.

Trifunović je saopštio da će Zakonom biti obuhvaćeni industrija usluge, javni sektor, domaćinstva i transport, odnosno proizvodnja, prenos i distribucija energije, kao i proizvođači, uvoznici i prodavci proizvoda koji utiču na potrošnju energije.

On je ukazao na to da će Zakonom biti obuhvaćeni i vlasnici kotlova snage veće od 20 kilovata, kao i vlasnici sistema za klimatizaciju snage veće od 12 kilovata.

Zakon uvodi i organizovano upravljanje energijom, energetske preglede objekata, označavanje proizvoda koji značajno utiču na potrošnju energije, kao i minimalne zahteve u pogledu energetske efikasnosti, objasnio je pomoćnik ministra.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 20.12.2012.