Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

RASPISIVANJE IZBORA ZA USTAVOTVORNU SKUPŠTINU NAJBOLJI MODEL ZA PROMENU AKTUELNOG USTAVA SRBIJE


Pojedini pravni stručnjaci založili su se za raspisivanje izbora za ustavotvornu skupštinu, kao za najbolji model za promenu aktuelnog Ustava Srbije, za koji su kazali da ima toliko manjkavosti da se ne može popraviti amandmanima.

Član Istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Džamić rekao je na tribini da do kraja regularnog mandata ove Vlade Srbije treba biti obavljena revizija ustava, i to ne zbog Evropske unije, već pre svega zbog definisanja Srbije kao države.

On je ocenio da je aktuelni Ustav Srbije nastao "potpuno nelegitimno", kroz sporne procedure i degradiranje Skupštine Srbije i drugih institucija.

"Ustav koji imamo je nastao kao telefonski ustav, jer je Skupština Srbije bila isključena iz procesa njegovog donošenja", rekao je Džamić i dodao da je i stručna i najšira javnost bila potpuno isključena iz procesa donošenja ustava.

Prema njegovim rečima, izgovor koji je korišćen za donošenje ustava, odnosno navodna potreba se na taj način sačuva teritorijalni integritet Srbije, takođe se pokazao kao laž, jer je Kosovo 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost, a Srbija to nije mogla sprečiti ni na koji način.

"Preambula ustava nema nikakvo pravno dejstvo. To je samo providna obmana. Mi sada možemo da ponavljamo tu mantru o očuvanju teritorijalnog identiteta, ali ona neće proizvesti nikakvo pravno dejstvo", rekao je Džamić.

Džamić je kazao da je "devet desetina" političke javnosti za promenu ustava i ocenio da je jedini valjani način za njegovu promenu raspisivanje izbora za ustavotvornu skupštinu, s čim se složio i predsednik Istraživačkog foruma Evropskog pokreta Vladimir Pavićević.

Pavićević je ocenio da Ustav Srbije u proteklih šest godina nije izdržao probu vremena, niti je odgovorio na suštinsko pitanje kakva je Srbija država.

Profesorica ustavnog prava Marijana Pajvančić kazala je da nije optimista po pitanju donošenja novog ustava, pošto je, kako je ocenila, propušten "ustavni trenutak".

Ona je ocenila da današnji ustav ne samo da je nelegitiman, već je i formalno nelegalan, pošto, između ostalog, Odbor za ustavna pitanja Skupštine Srbije prilikom usvajanja ustava nije bio taj koji je dostavio tekst najvišeg zakonodavnog akta poslanicima, iako je to njegova uloga.

Pajvančićeva je kazala da je Srbija država koja nema elementarne uslove za vladavinu prava.

Tribinu na Fakultetu za evropske pravno-političke studije u Novom Sadu organizovao je Evropski pokret u Srbiji, a na njoj je predstavljena publikacija "Ustavna revizija u Srbiji: aspekti i moguća rešenja", autora Vladimira Pavićevića i Vladimira Džamića.

Izvor: RTV. Beta