Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

UVOĐENJE JAVNOTUŽILAČKE ISTRAGE DOVELO DO PROBLEMA U PRIMENI ZAKONA U PRAKSI


Sve veći problemi javnih tužilaca posle uvođenja novog zakona. Brojne su teškoće u sprovođenju istraga po novom Zakoniku: Saradnja tužilaštva i policije je loša, istrage duge...

Nova pravila istrage zbunjuju učesnike

Istrage i suđenja traju godinama, broj nerešenih predmeta sve je veći, pljušte tužbe pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu... Ovo je nevesela slika koja nas, sudeći po iskustvima BiH, čeka s uvođenjem javnotužilačke istrage.

Podaci Republičkog javnog tužilaštva su da je Više tužilaštvo u Beogradu podiglo  optužnice protiv 47 osoba. U Ministarstvu kažu da je ministar izneo podatke Višeg suda u Beogradu. Posle toga je zatražio od RJT da mu dostave detaljne podatke. Na osnovu te inicijative RJT je objavilo zvanične podatke.

Kako objašnjava profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milan Škulić, to što je protiv nekog podignuta optužnica ne znači da je ona stupila na pravnu snagu. Jer optužnicu mora da potvrdi vanpretresno veće suda, pa je zaista moguće da su samo dve optužnice bile pravno valjane.

- Mada verujem u stručnost i profesionalnu veštinu tužilaca, postoje mnogobrojni problemi u primeni ZKP-a i sprovođenju istrage po novom Zakoniku - kaže Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca. - Neki problemi rezultat su potpuno drugačijeg modela postupka i drugačije uloge tužioca, pa sve što smo učili i znali više ne važi! Najviše problema potiče iz samog teksta Zakonika, koji je usvojio prethodni saziv Skupštine.

Trebalo bi povećati broj zamenika tužilaca i zaposlenih u tužilaštvu i razmisliti da se krivični postupak uskladi sa našom pravnom tradicijom i izmene norme za koje se veruje da su protivustavne.

Da je ZKP loš slaže se i Škulić, koji generalno nije protiv javnotužilačke istrage:

- Problema ima posebno u predistražnom postupku, gde se tužioci žale da policija očekuje sve od njih, a policija da tužioci nisu angažovani i ne sarađuju. U Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) dvojica istražnih sudija imala su u proseku od četiri do pet puta više sprovedenih istraga nego što je imalo celo Tužilaštvo za organizovani kriminal od uvođenja javno-tužilačke istrage.

Iskustvo BiH, po rečima sudije Branka Perića, pokazuje da se tužioci ne snalaze u novim ulogama i biraju najlakše predmete da bi imali rezultat.

- U BiH se model tužilačke istrage primenjuje celu deceniju, ali bez očekivanih rezultata - kaže Perić za „Novosti“. - Istrage i suđenja u ozbiljnim predmetima traju godinama. Tužilac nema istražne timove i kontrolu nad policijom. Obaveštajna služba je čak otkrila neprimerene kontakte dva tužioca sa osumnjičenima.

Izvor: Novosti, V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ