Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA RS USVOJILA PREDLOG ZAKONA O JAVNIM PREDUZEĆIMA: Predviđa se profesionalizacija njihovog upravljanja, ukidanje upravnih odbora, kao i da se direktori biraju na javnim konkursima


Vlada Srbije usvojila je predlog Zakona o javnim preduzećima, kojim se predviđa profesionalizacija njihovog upravljanja, kao i da se direktori biraju na javnim konkursima od kojih bi prvi mogli da budu raspisani najverovatnije početkom iduće godine.

Ministar Dinkić rekao je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade da se usvajanje tog zakona u Skupštini Srbije očekuje polovinom decembra.

Dinkić je objasnio da će se zakon odnositi na sve one koji budu izabrani na funkciju posle stupanja na snagu tog akta, ali da će obuhvatiti i sve dosadašnje vršioce dužnosti koji će morati da idu na konkurs.

Ministar je rekao da se radi o sistemskom zakonu, koji je usvojen u predloženom obliku.

Predlog zakona predviđa, između ostalog, da javnim preduzećima upravljaju profesionalci, koji neće moći da budu članovi organa političkih stranaka.

Kako je objasnio Dinkić, ukoliko se za rukovodeća mesta kandiduju funkcioneri stranaka, tu funkciju moraće da zamrznu, ako budu izabrani za direktore.

Predlog zakona predviđa ukidanje upravnih odbora javnih preduzeća, jer se država povlači iz upravljanja i preuzima nadzornu ulogu.

Dinkić je rekao da će stručna komisija dostavljati predlog tri kandidata za direktora javnih preduzeća, a resorno ministarstvo će odabrati najboljeg i predložiti ga za izbor.

On je naglasio da je takođe predviđeno i odgovarajuće testiranje kandidata kako bi se proverile njihove sposobnosti.

Dinkić je rekao da će moći da se kandiduju članovi stranaka, ali da će morati da zamrznu svoj status u stranci jer ne mogu da obavljaju dve funkcije istovremeno.

On je dodao da je takvo rešenje u skladu sa evropskim standardima.

Dinkić je kazao da će izvršni odbor sačinjavati direktor i sektorski direktori i oni će odlučivati, a ne samo jedan čovek kao do sada, kao i da je to bio predlog Svetske banke koji smo mi prihvatili.

Prema rečima Dinkića, biće smanjen broj članova nadzornog odbora koji će u lokalnim javnim preduzećima imati maksimalno troje ljudi, uključujući i jednog predstavnika zaposlenih.

U republičkim javnim preduzećima u nadzornom odboru biće najviše pet članova, među kojima jedan predstavnik zaposlenih i jedan nezavisni stručnjak.

Konkursi za izbor direktora će morati da budu objavljeni na internet portalima preduzeća i u štampanim medijima, a preduzeća će imati obavezu da na svojim sajtovima redovno objavljuju bilans poslovanja i rezultate redovnih i vanrednih revizija.

Javna preduzeća su do sada "bila javna a radila tajno", istakao je Dinkić navodeći da to više neće moći jer će se tražiti veća odgovornost za ispunjavanje predviđenih rezultata tako što će nadzorni odbor pokretati inicijativu za smenu neuspešnih direktora.

Ministar je rekao da će biti ograničeno zapošljavanje u javnim preduzećima, kao i da će ta preduzeća biti obavezna da na vreme isplaćuju zarade.

On je rekao da su dugovi javnih preduzeća veoma veliki, kao na primer u "Putevima Srbije" i da ministarstvo nema tačne podatke o tome i da će zbog toga javna preduzeća od sada morati da obaveštavaju o svojim dugovima što će ministarstvo redovno pratiti.

Ukoliko preduzeća ne budu ispunjavala svoje obaveze ministarstvo će moći da im uskrati isplatu zarada, a predviđene su i prekršajne kazne za nesavesne direktore.

"To je značajan pomak u odnosu na stanje koje smo zatekli", rekao je Dinkić i dodao da je ispunio predizborna obećanja o javnim preduzećima.

Izvor: Tanjug, 20.11.2012.