Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REFERENTNA KAMATNA STOPA SMANJENA NA NIVO OD 10,5 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena i ona sada iznosi 10,5 odsto.

S međugodišnjom stopom inflacije od 4,9 odsto u septembru, kako je Narodna banka Srbije i najavljivala, inflacija se vratila u granice dozvoljenog odstupanja od cilja 4 ± 1,5 odsto. Tome su, po oceni Izvršnog odbora, ključni doprinos dali mere monetarne politike, zatim pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, relativna stabilnost kursa dinara i niska agregatna tražnja. Ti faktori će i u narednom periodu doprinositi daljem smanjenju inflatornih pritisaka i održavanju inflacije u granicama cilja.

Inflaciona očekivanja su smanjena na najniži nivo od kada se prate i u narednom periodu će se stabilizovati u granicama cilja, konstatovao je Izvršni odbor.

Donoseći odluku da smanji referentnu kamatnu stopu, Izvršni odbor je imao u vidu i smanjene rizike vezane za fiskalna kretanja, nakon najavljenih mera fiskalnog prilagođavanja. Niska tražnja, uz efekte mera fiskalne konsolidacije, predstavljaće snažan dezinflatorni faktor i u narednoj godini. U takvim uslovima povećanje PDV-a, čiji je uticaj jednokratan, imaće manje direktne i indirektne efekte na inflaciju, ocenio je Izvršni odbor.

Izvršni odbor očekuje i pozitivna kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima kao rezultat postizanja dogovora u vezi s finansiranjem američkog budžeta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. novembra.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 20.10.2013.

<<< Nazad na ostale vesti