Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraMINISTARKA NAJAVILA OŠTRIJU KONTROLU NEPRIJAVLJENIH RADNJI I RADNIKA


Ministar za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu izjavila je da siva ekonomija u Srbiji čini oko 40 odsto ukupne ekonomije i najavila oštriju kontrolu neprijavljenih radnji i radnika.

 

Kalanović je na okruglom stolu na temu „Siva ekonomija – socijalno-ekonomski problem Srbije" istakla da siva ekonomija razara ekonomski sistem zemlje i utiče na standard stanovništva i smanjenje prihoda u državnom budžetu.

Ona je objasnila da je siva ekonomija nelojalna konkurencija onima koji posluju po zakonu jer može da ponudi niže cene zbog toga što se ne plaćaju porezi i druge takse.

Istovremeno, kako je dodala, ona predstavlja i veliki socijalni problem jer zaposleni nemaju zdravstveno i penziono osiguranje.

Najveći deo sive ekonomije čine neprijavljene radnje i neprijavljeni radnici, navela je Kalanović, uz napomenu da se procenjuje da u sivoj zoni radi između 500.000 i milion radnika.

Prema njenim rečima, u susednim zemljama, kao što je na primer Slovenija, siva ekonomija čini 20 do 24 odsto ekonomije, dok je u Srbiji to oko 40 odsto.

Kalanović je istakla da će ukidanje taksi koje je Vlada predvidela najviše olakšati poslovanje malim preduzećima i preduzetnicima, a upravo u tom sektoru je najviše razvijena siva ekonomija.

Ona je najavila da će Vlada olakšati poslovanje privredi, ali i uvesti jaču kontrolu u toj oblasti i pooštriti kazne.

U narednim mesecima u oblasti sive ekonomije ići će se na podršku privredi, ali i reformu inspekcijskih službi, izmene i dopune zakona, uređenje procedura, definisaće se uloge inspektora i pooštriti kazne, naglasila je Kalanović.

Pomoćnik ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike Radmila Bukumirić- Katić navela je da na crno najviše rade mlađi i stariji ljudi, primaoci socijalne pomoći i korisnici novčane naknade za nezaposlene i dodala da bi taj problem mogao da bude ublažen uvođenjem fleksibilnijih formi rada.

Ekonomski savetnik delegacije Evropske unije u Srbiji Frenk Janmat ocenio je da je važno da se udeo sive ekonomije u Srbiji smanji i zbog ulaska u EU.

On je rekao da jedna mera nije dovoljna i da je potreban set mera i dodao da je razlog visoke sive  ekonomije u Srbiji visoki porez i doprinosi na plate zaposlenih, što utiče na to da poslodavci ne
prijavljuju zaposlene.

Za smanjenje sive ekonomije potrebno je i pojednostavljenje i pojeftinjenje administrativnih procedura, kao i oštrije kažnjavanje, dodao je Janmat.

Izvor: http://www.srbija.gov.rs