Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraBIVŠI GUVERNER O VLADINIM MERAMA I NEZAVISNOSTI RADA NBS


Povodom najave novog guvernera Jorgovanke Tabaković da će se ispitati gde je otišlo 1,3 ,milijarde evra, potrošenih na devizne intervencije, bivši guverner Dejan Šoškić je istakao da su te intervencije vrlo dobro definisane i da su se koristile u situacijama sa suviše viskom dnevnom fluktuacijom kursa, ocenjujući da su bile svrsishodne.

Šoškić je ukazao da ne želi da komentariše rad novog guvernera, navodeći da institucija kao što je NBS ne bi trebalo da bude osetljiva na personalne promene.

On je izrazio uverenje da će NBS nastaviti da radi svoj posao na adekvatan način. "Ja to verujem i želim i novoj guvernerki i NBS i našoj zemlji, da monetarna politika bude nezavisna, kredibilna i odgovorna i ja to očekujem u narednom periodu".

Prvog dana Foruma učesnicima se obratio premijer Srbije Ivica Dačić koji je poručio da je ekonomski oporavak nacionalni prioritet, koji ne može da se zasniva na stezanju kaiša građana, već na novim investicijama.

 

On je naveo da je NBS krajem prošle godine, ukazivala da se javni dug vrlo brzo približava gornjoj granici dozvoljenog od 45 odsto BDP-a, kao i kada je prešao tu granicu i da se oko toga moraju napraviti ozbiljni reformski koraci.

"Verujem da je to početak u dobrom pravcu, ali trebalo bi nastaviti sa reformskim potezima, pre svega na racionalizaciji javnog sektora i napraviti ozbiljne i ponekad bolne korake napred", kazao je Šoškić.

Upitan o eventualnom novom Bečkom sporazumu, Šoškić je podsetio da se ta mera koristi kada postoje visoki rizici da nagli odliv kapitala, destabilizuje finanisjki sistem zemlje.

"Ja milsim da ovde nije poenta u tome, već da nema dovoljno investicionih i razvojnih projekata i zato je mnogo bolje kreirati povoljniji investicioni ambijent, nego pribegavati adminsitrativnim rešenjima", zaključio je on.

Izvor: Tanjug