Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraDOKUMENTI O DAVANJU RUSKOG KREDITA SRBIJI OD 700 MILIONA DOLARA BIĆE POTPISANI DO KRAJA JESENI


Dokumenti o davanju ruskog kredita Srbiji od 700 miliona dolara biće potpisani do kraja jeseni, izjavio je zamenik ministra finansija Rusije Sergej Storčak.

„Postoji dogovor iz 2009. godine i tamo se govori o milijardu dolara. Mi smo deo već dali – to je finansijski kredit (u visini od 200 miliona dolara), a o vezanom kreditu uz učešće Ruskih železnica pregovori su završeni i potpisivanje bi trebalo da se održi tokom jeseni“, rekao je Storčak.

Storčak je objasnio da uz pomoć kreditnih sredstava Ruska železnica planira da reši zadatke izgradnje magistralnih pravaca u Srbiji. Zamenik ministra nije ništa rekao o preostalom delu kredita od 100 miliona dolara, preneli su ruski mediji.


Ministarstvo finansija Rusije u avgustu je saopštilo da se sa srpskom stranom vode pregovori o drugoj tranši kredita od 800 miliona dolara. Srbija se još 2008. obratila Rusiji s molbom za kredit, a sporazum o davanju kredita koji bi trebalo da bude otplaćen od marta 2012. do 2021. godine potpisan je u aprilu 2010.godine.


Prva tranša od 200 miliona dolara izdvojena je 2010. za pokrivanje budžetskog deficita Srbije, a preostalih 800 miliona dolara Rusija je nameravala da usmeri na infrastrukturne projekte u Srbiji, pod uslovom da se predoči tehničko-ekonomska argumentacija.


Početkom septembra održan je sastanak kopredsednika komiteta za medjuvladinu trogovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju i potpisan protokol u kojem se ističe da se srpska strana obratila ruskoj strani s molbom za dodeljivanje kredita za podršku budžetu Srbije u visini od milijardu dolara.
Kako je tada tokom posete Moskvi rekao ministar rudarstva Milan Bačević, principijelna saglasnost o kreditu je postignuta, a o svim detaljima će se razgovarati u okviru srpsko-ruske radne grupe za kreditno-finansijsku i investicionu saradnju.


Što se tiče kredita za obnovu železnice, realizacijom tih projekata u Srbiji baviće se „ćerka“ Ruskih železnica „Zarubežstrojtehnologija“.

Generalni direktor te komapnije Jurij Nikolson rekao je ranije za agenciju Prajm da se u Srbiji planira izgradnja nove pruge dužine 68 kilometara na relaciji Valjevo-Loznica, izgradnja i elektrifikacija drugog koloseka pruge dužine 16 kilometara na liniji Beograd – Pančevo, rekosntrukcija srpskog dela pruge Beograd-Bar u dužini od 200 kilometar,a rekonstrukcija šest deonica transportnog koridora 10 dužine 111 kilometara i isporuka dizel vozova.
Visina učešća srpske strane je 120 miliona dolara pa će, kako je naveo Nikolson, ukupna vrednost realizacije pomenutih projekata iznositi 920 miliona dolara.

Izvor: Tanjug