Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

OD IDUĆE GODINE PLAĆANJE POREZA JEDNIM RAČUNOM


Poreski obveznici će od 1. januara iduće godine poreze i doprinose plaćati samo jednim računom, što će za njih predstavljati značajno olakšanje, najavila je savetnik u Ministarstvu finansija i privrede Milica Bisić.

"Poreski obveznici će sve plaćati jednim jedinim računom, a Poreska uprava će potom sama raditi administraciju i raspoređivanje naplaćenih sredstava po fondovima, prema opštinama", rekla je ona govoreći na panelu posvećenom poreskoj politici.

Ona je navela da se do sada dešavalo da bude i do 205 uplatnih računa i čak 35 poreskih prijava i izveštaja. Kako je rekla, novom merom će se rešiti problem proknjižavanja i biti olakšan taj sistem plaćanja.

Milica Bisić je navela primer da se ponekad dešava da firma plati zarade i pogreši sifru opštine pa na jednoj opštini preplati sredstva, a na drugoj ostane u dugu.

"Onda mora da se preknjižava, što je mukotrpno, jer tamo gde je u dugu, firma ima kamatu, a gde ima preplatu nema ništa", kazala je ona.

Trenutno se rade potrebne softverske i hardverske pripreme za sprovođenje te mere. Bisićeva je, takođe, izrazila uverenje da će od polovine iduće godine plaćanje poreza moći da se obavlja elektronskim putem

Izvor: Tanjug, 20.6.2013.