Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

PO ZAKONU DO KRAJA JUNA MORAJU DA SE RASPIŠU JAVNI KONKURSI ZA IZBOR NOVIH DIREKTORA U JAVNIM PREDUZEĆIMA


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da po zakonu do kraja juna moraju da se raspišu javni konkursi za izbor novih direktora u javnim preduzećima, izražavajući očekivanje da će ove godine privredni rast privrede biti između dva i tri odsto.

On je rekao da takav privredni rast nije dovoljan jer bi bilo bolje da je pet odsto, ali će biti ipak bolje nego prošle godine.

Dinkić je, komenatrišući raspisivanje javnog konkursa za izbor novog menadžmenta u javnim preduzećima, rekao da se na ta mesta moraju dovesti sposobni menadžeri, bez uticaja partokratije na njihov izbor.

Govoreći o predstojećem rebalansu budžeta, Dinkić je u emisiji RTS-a rekao da je vlada bila primorana da izvrši rebalans budžeta, jer su ovo nepredividiva vremena, jer druge evropske zemlje sprovode rebalans budžeta zbog ekonomske krize, poput Rusije koja je to uradila u maju ove godine, pa čak i Evropska komisija koja revidira ekonomske prognoze svaka tri meseca.

Rashodi uopšte nisu povećavani u odnosu na planiranu budžet za 2013. godinu, ali je problem što su prihodi podbacili više od očekivanog, iako su rasli u odnosu na isti period prošle godine, ali ne toliko koliko je planirano, objasnio je Dinkić.

Prema njegovoj oceni, izlaz za povećanje budžetskih prihoda nije povećanje stope PDV-a, već da se pooštri fiskalna disciplina. Dinkić je naveo da je Ministarstvu finansija je dopalo da plati 600 miliona evra za gubitke Razvojne banke Vojvodine i Agrobanke, a samo 200 miliona evra je dato za neosigurane depozite u tim bankama da građanima ne bi propale ušteđevine.

Govoreći o planiranom restruktuiranju društvenih preduzeća, Dinkić je podsetio da vlada izdvaja iz budžeta oko 750 miliona evra subvencija godišnje za 179 društvenih firmi, za plate, tekuće troškove, struju, vodu... , "iz prostog razloga da bi se sačuvao socijalni mir".

Ta situacija mora da se reši u narednih godinu dana, kroz stečaj, privatiaciju i podržavljenje tih 179 firmi, tako da država nema troškove za subvencije tim preduzećima, naglasio je Dinkić.

Objašnjavajući paradoks manjih prihoda od PDV-a, Dinkić je rekao da je u prvom kvartalu ove godine porastao izvoz za 24 odsto, ali je istovremeno porasla ukupna suma povraćaja PDV-a izvoznicima, tako da su za toliku sumu umanjeni prihodi budžeta.

Kada je reč o javnom dugu, Dinkić je podsetio da je on bio najveći 2000. godine, a na minimumu je bio za vreme vlade Vojislava Koštunice (2004. do 2006.) kada je iznosio oko 30 odsto BDP-a, ali je posle toga skoro udvostručen za vreme vlade premijera Mirka Cvetkovića.

Izvor: Tanjug