Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

NOVIM ZAKONOM O SPOLJNIM POSLOVIMA UVODE SE STROŽI KRITERIJUMI ZA IMENOVANJE DIPLOMATSKIH PREDSTAVNIKA


Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić najavio je donošenje novog zakona o spoljnim poslova kojim će, u cilju profesionalizma, između ostalog, biti uvedeni znatno stroži kriterijumi za imenovanje diplomatskih predstavnika.

Nadam se da će Vlada Srbije "uspeti da krajem ovog ili početkom sledećeg meseca usvoji predlog zakona o spoljnim poslovima, koji bi otišao u Narodnu skupštinu na hitno razmatranje", rekao je Mrkić za "Danas".

Prema njegovim rečima, Ministarstvo predlaže novi zakon o spoljnim poslovima "zato što su dosadašnji propisi, a posebno praksa, bili u funkciji koječega drugog, a najmanje profesionalizma".

Mrkić ističe da će, između ostalog, biti uvedeni „znatno stroži i precizni kriterijumi za imenovanje diplomatskih predstavnika", što znači da će se, pre svega, vrednovati "njihovo iskustvo i znanje stranih jezika".

PREMA MRKIĆEVIM REČIMA, U NACRTU ZAKONA O SPOLJNIM POSLOVIMA SADRŽANE SU PROMENE KOJE SE ODNOSE NA STRUKTURU I BROJ PROFESIONALNIH DIPLOMATA, A KLJUČNI CILJ JE JAČANJE DRŽAVNIH INSTITUCIJA ZA VOĐENJE SPOLJNE POLITIKE, ALI BEZ POVEĆANJA TROŠKOVA.

"Želimo snaženje mehanizma koji će opsluživati državno rukovodstvo u vođenju spoljne politike i predstavljati oslonac državne politike, poput odbrane i unutrašnjih poslova. Taj mehanizam će biti osavremenjen i stručno primeren potrebama moderne Srbije, ostvarivanju njenih glavnih spoljnopolitičkih ciljeva i, posebno, jačanju njene privrede", ukazuje ministar spoljnih poslova Srbije. Mrkić objašnjava da je u izradi Nacrta zakona učestvovao široki spektar ljudi.

"Pored naših stručnjaka i čitavog pravnog tima u MSP, bili su angažovani spoljni saradnici, univerzitetski profesori, eminentni pravnici i posebno naši istaknuti pojedinci s međunarodnim iskustvom“, navodi šef diplomatije.

Izvor: Tanjug