Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

IZMENE I DOPUNE ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: UVODI SE ODREDBA PREMA KOJOJ ĆE SE PREDMETI DODELJIVATI IZVRŠITELJIMA PO REDOSLEDU. TO ĆE BITI ORGANIZOVANO PREKO KOMORE IZVRŠITELJA


Privatne kancelarije se pobunile protiv kolega koje volšebno dobijaju na hiljade predmeta za naplatu duga.

Privatna izvršiteljska kancelarija od oktobra prošle godine do marta dobila je predujam od „Elektrodistribucije Beograd“ 17,7 miliona dinara! Novac im je dat da bi naplatili dugove za 2.600 predmeta privrednika i građana, koji su EDB ostali „kratki“ 310 miliona dinara. Koliko para izvršitelj zaradi zavisi od efikasnosti, koliko uspe da naplati od dužnika, ali iznos zarade se uvećava najmanje za 10 odsto.

Naravno, ovo znači da su sledeći izvršitelji na listi od „Elektrodistribucije“ dobili od dva do deset puta manje predmeta. Na primer, po 180 predmeta.

O kolikim zaradama je reč najbolje govori podatak da svako komunalno preduzeće mora izvršitelju dati kaparu koja za dug do 30.000 dinara iznosi 4.000 dinara po predmetu. Dakle, dotičan izvršitelj je za 10.000 predmeta na ime avansa zaradio najmanje 40 miliona dinara! Samo u jednoj podeli i samo od jednog komunalnog preduzeća!

U MINISTARSTVU pravde kažu da je u toku finiširanje izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju, kojima će biti uređeno pitanje podele predmeta naplate za struju, vodu... Uvodi se odredba prema kojoj će se predmeti dodeljivati izvršiteljima po redosledu. To će biti organizovano preko Komore izvršitelja, kompjuterski. Očekuje se da tako svi izvršitelji sa područja mesne nadležnosti budu ravnomerno opterećeni.

Ovakvi slučajevi izazvali su pravi rat na strukovnoj skupštini izvršitelja. Jedna grupa je tražila da komunalci širom Srbije ravnomerno dele izvršiteljima predmete dok se ne vidi ko su najuspešniji. Druga je isticala da zakon ostavlja punu slobodu poveriocima da izaberu izvršitelja. Ovo bi, međutim, moglo da naruši zadati standard - da Srbija ima jednog izvršitelja na 25.000 stanovnika, jer će neki, u nedostatku posla, morati da zatvore kancelarije.

Izvor: V. C. S. vecernjenovosti.rs