Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraFEDERALIZACIJA EU: PREDSEDNIK EVROPSKE KOMISIJE BI SE BIRAO DIREKTNIM IZBOROM, ČIME BI DOBIO MOGUĆNOST DA SAMOSTALNO SASTAVI SVOJ TIM, U ČIJOJ NADLEŽNOSTI BI BILA ZAKONODAVNA AKTIVNOST I NJIHOVA PRIMENA


Deset ministara spoljnih poslova EU, među njima i šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger, nameravaju da pretvore EU u saveznu državu po uzoru na SAD. Bečki dnevnik "Presse" tvrdi da ta "Grupa za budućnost", koju je inicirao šef nemaške diplomatije, namerava da transformiše politički sistem u Uniji.

Šefovi diplomatija Austrije, Belgije, Danske, Italije, Nemačke, Luksemburga, Holandije, Poljske, Portugala i Španije redovno su se sastajali od početka ove godine, a u utorak je "Grupa za budućnost" svoj predlog predstavila predsedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barozu, predsedniku Saveta EU Hermanu van Rompeju, šefu Evropske banke Mario Dragiju, kao i šefu evrozone Žan-Klod Junkeru.

Tako predsednik Evropske komisije treba da dobije na značaju poput premijera jedne vlade, direktnim izborom, čime bi dobio mogućnost da samostalno sastavi svoj tim, prenosi "Presse" dodajući da, pošto bi razvoj novih zakona i njihova primena bile u njegovoj nadležnosti, bi on postao najuticajniji političar Evrope.

Pozivajući se na nacrt dogovora, na osnovu kojeg će biti nastavljeni razgovori, list ukazuje da su izrađene potpuno nove demokratske strukture za EU, koja je model saveznih država slična SAD, sa parlamentarnim sistemom dva doma i direktno izabranim predsednikom EU. Ovaj model, kako ističe "Presse", razvlastio bi aktuelno dominirajuće šefove država i vlada i stvorio sistem demokratije za EU, sličan državnom. Umesto aktuelno moćnog Saveta EU, kao i redovnih sastanaka nacionalnih ministara u Briselu bi, prema predlogu, koji je izradjen sredinom maja u Beču, trebalo da se uspostavi Dom zemalja, koji bi bio ravnopravan Evropskom parlamentu.

Slično kao i u SAD, gde postoje dva doma, i EU bi time dobila novi "parlamentarni balans", ističe "Presse". U Austriji je ovaj model već tokom 90-tih godina razvio nekadašnji poslanik Manfred Mautner-Markhof, čiji predlog nije naišao na odobravanje šefa tadašnje austrijske diplomatije Volfganga Šisela, a sada isti biva forsiran od Špindelegera.

U svom dokumentu šefovi diplomatija podvlače potrebu za novim demokratskim strukturama u EU objašnjavajući je aktuelnom krizom i težnjom da se učini ireverzibilnom monetarna unija.

Deset ministara se zalaže za zajedničku političku saveznu državu sa više zajedničkih nadležnosti, koje su do sada bile u nadležnosti nacionalnih politika. Tako su se izjasnili za zajedničku evropsku zaštitu granica, i podržavaju proširenje zajedniče spoljne i bezbednosne politike, koja bi išla čak i do uspostavljanja vojske EU. Takodje se zalažu i za više direktne kontrole nacionalnih budžeta, kao što je to nedavno tražila nemačka kancelarka Angela Merkel svojom inicijativom za fiskalnom unijom.

U zajedničkom dokumentu ministri ne traže samo veću centralizaciju moći, već i snažnije uključenje nacionalnih parlamenata u proces odluke u EU. Nacionalni parlamenti, kako piše "Prese", trebalo bi snažnije da saradjuju sa Evropskim parlamentom.

Izvor: Vebsajt Bizlife, 20.6.2012.

<<< Nazad na ostale vesti