Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRTI ZAKONA O ZAŠTITI PRAVA PACIJENATA I O ZAŠTITI OSOBA SA MENTALNIM SMETNJAMA U ZAVRŠNOJ FAZI: Uvođenje savetnika za prava pacijenata


Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović potvrdila je da su u završnoj fazi nacrti zakona o zaštiti prava pacijenata i o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama.

Đukić-Dejanović je na sednici Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije, na kojoj je podnela informaciju o radu Ministarstva zdravlja od oktobra do decembra 2012. godine, navela da će se predlozi pomenutih zakona uskoro naći u skupštinskoj proceduri.

Ona je istakla i da će biti uveden partnerski odnos terapeuta i pacijenta, i napomenula da je ključna novina ovih zakonskih rešenja uvođenje savetnika za prava pacijenata.

U planu je, kako je navela, obnova četiri klinička centra u Srbiji - u Nišu, Novom sadu, Kragujevcu i Beogradu, pri čemu bi i do kraja godine trebalo da budu umreženi svi domovi zdravlja u Srbiji.

Takođe, ona je saopštila i da je potrebno stimulisati mlade lekare za specijalizaciju za koju resorno ministarstvo izdvaja sredstva.

Đukić-Dejanović je istakla da je resorno ministarstvo počelo organizovani skrining program za rak grlića materice, dojke i debelog creva, i dodal da treba raditi na uspostavljanju jedinstvenog registra davalaca organa, kao i na razvijanju svesti građana o značaju doniranja organa.

Ona je naglasila i da je u poslednjem kvartalu prošle godine lekarima odobreno 700 specijalizacija iz raznih oblasti.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 20.3.2013.