Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VIŠE OD 140 ZEMALJA POSTIGLO DOGOVOR O SMANJENJU EMISIJE ŽIVE


Više od 140 zemalja postiglo je dogovor o smanjenju emisije žive posle razgovora koji su trajali čitave prošle noći u Ženevi, saopštio je potparol UN programa za zaštitu čovekove okoline.

"Sporazum o smanjenju emisije ovog opasnog metala postignut je u ranim jutarnjim časovima 19. januara", izjavio je za novinsku agenciju Rojters Nik Natal.

Studije su pokazale da ovaj opasan metal ulazi neprestano u lanac ishrane.Otrovne pare kao proizvod sagorevanja goriva, odlaze u vazduh i onda se vraćaju na zemlju i lako apsorbuju u vodene ekosisteme.

Hiljade tona živine pare se upumpava u vazduh svake godine. Sve to se vrati na zemlju i vodu i dobar deo završi u našem organizmu.

Naučnici su otkrili da se deponovanje žive u zemlji vrši bez obzira na vremenske prilike.

Bakterije transformišu oksidant žive u metil žive koja lako ulazi u lanac ishrane.

Živa se rasprostire po zemlji daleko od originalnih izvora tako da može da završi u vazduhu ili zemlji na suprotnom delu zemljine kugle.

Efekti dejstva žive na organizam čoveka dovode do smetnji u funkcionisanju nervnog sistema, oštećenja funkcija mozga, smanjenja sposobnosti učenja, nastanka gluvoće, gubitaka pamćenja, oštećenja DNK i hromozoma.

Mogu se javiti i alergije, umor, glavobolja, negativni efekta na reprodukciju, defekti ploda, oštećenje semene tečnosti.

Živa inače ima osobinu da se nagomilava u organizmu i gotovo da ne postoji efikasan način za njenu eliminaciju.

Izvor: Tanjug, 20.1.2013.