Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UKINUTA STIMULACIJA ZAPOSLENIMA U PRAVOSUĐU


Sindikat pravosuđa Srbije negodovao je zbog oduzimanja sopstvenih prihoda direktnim korisnicima budžeta, navodeći da je iz tog razloga ukinuta stimulacija zaposlenima u pravosuđu.

Kako se navodi u saopštenju, zaposlenima u pravosuđu "ionako niska" zarada je smanjena za 3.000 dinara.

Prema mišljenju sindikata, novac naplaćen na ime prekršajnih kazni, sudskih taksi, paušala, kao i na ime odlaganja krivičnog gonjenja osumničenih, morao bi da se uplaćuje u pravosudni budžet.

U saopštenju je ocenjeno da su uslovi rada u pravosuđu "katastrofalni", kao i da se od prekršajnih kazni naplati 80 miliona evra godišnje, a 30 odsto te sume zadržavaju opštine na čijoj teritoriji je izvršen prekršaj.

"Tim novcem razmeću se odbornici", navodi se u saopštenju i dodaje da oni, kao i pokrajinski i republički poslanici, imaju pravo na naknadu za rad, odnosno za obavljanje odborničke dužnosti, prisustvovanje sednicama, troškove prevoza...

Naknada za rad im se isplaćuje u visini od 35 odsto plate predsednika opštine, što je blizu 50.000 dinara, a u Srbiji ima 12.000 odbornika, ne računajući imenovana i postavljena lica, piše u saopštenju Sindikat pravosuđa Srbije.

Izvor: Tanjug, 20.1.2013.