Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

NACRT NOVOG ZAKONA O RUDARSTVU BIĆE PREDSTAVLJEN DO KRAJA JANUARA


Novi zakon o rudarstvu doneće promenu iznosa rudnih renti, veće investiranje u rudarstvo i geologiju, uz zadržavanje kontrolnog paketa akcija države Srbije, ali i zaštitu domaćih prirodnih resursa, izjavio je Tanjugu ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

"Biće promena iznosa rudnih renti," rekao je Bačević, ali nije mogao da precizira koliko će one iznositi za pojedine vrste minerala, dok ne bude usvojen taj predlog zakona.

Suštinska izmena po pitanju rudne rente je ta što smo mi do sada u bescenje davali svoje prirodne resurse-zlato, olovo, cink, bakar i druge resurse, a nijedna od stranih kompanija koje se bavi tim poslom nije u Srbiju donela nove tehnologije i nije zaposlila veliki broj građana Srbije, što želimo da promenimo, rekao je Bačević.

Kad te tehnologije stignu i kad se dođe do finalnog proizvoda, tada ćemo podizati rudnu rentu, koja je u osnovi samo rentiranje, odnosno prodaja jedne mineralne sirovine, objasnio je Bačević.

Tek kada dobijemo gotov proizvod, tada treba povećati rudnu rentu i dobiti realniji prihod od mineralnih resursa, što će doprineti većem punjenju budžeta Srbije, kazao je ministar.

Srbija je spremna da kada je u pitanju instaliranje nove tehnologije u rudarstvu, koja je isplativa i ne ugrožava životnu sredinu i zdravlje građana, da da vlasništvo od 49 odsto kompanijama koje ulažu, ali da država zadrži kontrolni paket akcija, precizirao je Bačević.

On je najavio da će Nacrt novog zakona o rudarstvu biti predstavljen do kraja januara za okruglim stolom, uz učešće velikog broja stručnjaka za tu oblast, što će biti svojevrstan oblik javne rasprave, rekao je Bačević i izrazio očekivanje da će ga odmah posle toga usvojiti Vlada Srbije.

Stiglo je dosta kvalitetnih predloga za izmene tog zakona i sva rešenja, koja su bolja od prethodnih biće prihvaćena, rekao je ministar, koji je izrazio uverenje da će to biti dobar i životan zakon i da će omogućiti investiranje i profit iz rudarstva i geologije, ali i očuvanje prirodnih resursa u Srbiji.

Taj zakon će biti sastavni deo prodstornog plana Republike Srbije koji će se dopunjavati, a poboljšaće uslove rada kompanijama koje se bave geološkim i rudarskim istraživanjima, učiniti dostupnijim poznate rezultate istraživanja zainteresovanim investitorima, ali i zaštititi prirodna bogatstava preko rudne rente, istakao je Bačević.

On je najavio i zaoštravanje kontrole izdavanja istražnih prava u rudarstvu i geologiji.

"U TOKU JE PROCES KONTROLE KOJE SU KOMPANIJE ISPUNILE SVOJE ZAKONOM PROPISANE OBAVEZE, S TIM ŠTO ĆE SE ONIM KOMPANIJAMA KOJE NISU ISPUNILE TE OBAVEZE UKINUTI TA ISTRAŽNA PRAVA I DAĆE SE NEKOM DRUGOM KO ISPUNJAVA ZAKONSKE USLOVE," PORUČIO JE MINISTAR.

Novi zakon o rudarstvu treba da omogući i geološko i rudarstvo istraživanje teritorije Srbije, koja do sada nije istražena, a olakšaće i komunikaciju između nadležnih ministarstava, jer često dolazi do preklapanja nadležnosti, što će olakšati donošenje strateških odluka za Srbiju.

Izvor: Tanjug