Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLAŽE SE UKIDANJE RADNE I ZDRAVSTVENE KNJIŽICE


Radna i zdravstvena knjižica su dokumenti koji nemaju nikakvu upotrebnu vrednost i zbog toga bi ih trebalo ukinuti, navedeno je u najnovijem izdanju Sive knjige koju će Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj predstaviti 21. decembra. U Sivoj knjizi, koja sadrži 76 birokratskih procedura, preporučuje se vlastima i da građane rasterete obaveze stalnog podnošenja izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu. U ministarstvu rada ocenjuju da ne treba ukidati radnu knjižicu jer ne postoji registar ili evidencija koja bi mogla da zameni radnu knjižicu.

Preporučuje se i smanjivanje poreza i doprinosa na zarade za najmanje 30%, pojednostavljivanje procedure povraćaja poreza na dodatu vrednost pri kupovini prvog stana, veće uključivanje privatnog sektora u sistem zdravstvene zaštite, lakši upis nepokretnosti u katastar, brže izdavanje građevinskih dozvola, kao i ukidanje pojedinih taksi radi smanjivanja troškova za privredu.

U obrazloženju za ukidanje radne knjižice navodi se da bi privreda godišnje uštedela 3,6 miliona evra. "Taj dokument je nepotreban jer se podaci koje sadrži već nalaze u bazama podataka institucija, pre svega Fonda PIO", ukazao je NALED.

U Sivoj knjizi se navodi i da posedovanje radne knjižice može da stvori i probleme zaposlenom u slučaju gubitka ili ako poslodavac namerno odugovlači da je vrati.

Među razlozima za ukidanje zdravstvene knjižice navodi se da ona građanima služi samo da medicinska sestra pronađe njihov karton dok obaveza posedovanja podrazumeva zastarelu, suvišnu, skupu i često komplikovanu proceduru overe.

"S obzirom na to da na republičkom nivou postoji elektronska baza podataka o uplatama doprinosa, a da osiguranici poseduju savremene lične karte, nije jasno čemu služe knjižice", piše u Sivoj knjizi NALED-a.

Odgovor ministarstva rada

Ministarstvo rada i zapošljavanja Srbije ocenilo je da bi ukidanje radne knjižice izazvalo probleme i zaposlenima, i poslodavcima.

"Ukidanje radne knjižice izazvalo bi probleme zaposlenima i poslodavcima kod ostvarivanja i utvrđivanja prava iz radnog odnosa, čiji obim i visina zavise od vremena provedenog u radnom odnosu", rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu rada.

Ministarstvo rada navodi da nije momenat da se ukida radna knjižica jer je to javna isprava na osnovu koje se ostvaruju značajna prava iz radnog odnosa i prava za slučaj nezaposlenosti.

Kako se navodi, ne postoji registar ili evidencija koja sadrži sve podatke koji su od značaja za ostvarivanje tih prava i koji bi mogli da zamene radnu knjižicu.

Ukidanje radne knjižice zahtevalo bi da zaposleni poslodavcu pruži druge dokaze o vremenu provedenom u radnom odnosu kod prethodnih poslodavaca da bi ostvario ta prava, dodaju u Ministarstvu rada.

"To znači da bi od svakog prethodnog poslodavca morao da pribavlja potvrde o vremenu provedenom u radnom odnosu, a stvaralo bi problem zaposlenima koji tu potvrdu ne mogu da pribave od poslodavaca koji su prestali sa radom", navode u resornom ministarstvu.

Izvor: Vebsajt Euractiv, 19.12.2012.