Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

NEOPHODNO DONETI IZMENE ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU


Da bi se problem sistemski rešio neophodno doneti izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju i obezbediti 3,5 milijardi dinar u budžetu.

Predviđeno je da se u te svrhe zatraži uvećanje od 3,5 milijardi dinara u budžetu kako bi ova inicijativa bila ostvarena, ali kako u izjavi za naš list ističe Milan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a, tu brojku treba uzeti sa oprezom:

– Ne možete precizno znati koliko će žena koristiti trudničko bolovanje i na koliko meseci, ali smo uradili procenu uzimajući u obzir izdvajanja koja u te svrhe daje grad Beograd, što je godišnje sedam-osam miliona evra. Na osnovu toga, verujemo da bi uvećanje koje smo tražili bilo dovoljno za celu republiku.

Krkobabić ističe da će se time trudnice u Srbiji biti u ravnopravnom položaju, jer trenutno samo u Beogradu i nekim lokalnim sredinama dobijaju punu platu što im obezbeđuje lokalna samouprava:

– U svim drugim mestima one su praktično kažnjene sa 35 odsto manjom platom. Ovaj amandman je i naš doprinos Strategiji za povećanje nataliteta koja je usvojena 2011. godine. To je tek jedan mali, ali neophodan korak. Sledeći bi bio donošenje izmena Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi ovaj problem bio sistemski rešen. A da ne govorimo o merama kakve postoje u Francuskoj, na primer, gde majke koje imaju troje ili više dece ranije odlaze u penziju.

Ministarstvo zdravlja podržava predlog da se iz sredstava budžeta Republike Srbije obezbede dodatna sredstva, kako bi se ženama koje su privremeno sprečene za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće obezbedila naknada zarade u punom iznosu.

Mera je populistička jer se odnosi na manji broj žena, smatra ekonomski analitičar Goran Nikolić i ukazuje da je mnogo više nezaposlenih žena i mnoge zbog toga odlažu rađanje. On ističe da se ponovo pomaže onima koji imaju više umesto da pomoć ode onima kojima je to potrebnije:

– Prošle godine bilo je oko 65.000 porođaja, ako od tog broja oduzmete trudnice u Beogradu, koje već dobijaju punu platu, i nezaposlene, ova mera konkretno se odnosi na možda oko 40.000 žena. Ako već može da se obezbedi 3,5 milijardi dinara u budžetu za te svrhe zašto ta sredstva ne bi bila iskorišćena da se pomogne nezaposlenim trudnicama ili onima koje su izgubile posao, a njih ima daleko više? One ne primaju nikakvu pomoć države, a zaposlene trudnice ipak imaju 65 odsto plate. Naravno, najbolje bi bilo obezbediti sredstva i za jedne i za druge, ali za to nema para.

Nikolić smatra i da bi trebalo raditi na podsticanju rađanja drugog deteta budući da je to ključno za natalitet. Jedno od rešenja koje smatra dobrim, a koje ne bi zahtevalo nikakva dodatna sredstva bilo bi da se smanji porodiljsko odsustvo za prvo dete, a poveća za drugo.

Izvor: Srb.time, Politika, J. Čalija