Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O UPRAVLJANJU OTPADOM: IZMENE I DOPUNE ZAKONA NA JAVNOJ RASPRAVI OD 1. OKTOBRA 2013. GODINE


U toku su finalne aktivnosti Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije na izradi Zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom koji bi već 1. oktobra trebao da se nađe na javnoj raspravi.

Novine koje će taj Zakon doneti su osiguranje naplate eko taksi, čime će se osigurati redovan priliv novca u budžetski fond, kao i kategorizacija onih koji učestvuju u upravljanju otpadom (sakupljači, prevoznici, skladištari i krajnji korisnici, odnosno recikleri). Zakon bi trebao da omogući nove oblike saradnje u okviru privrednih društava, kao što su javno-privatna partnerstva.

Jedna od novina u ovom Zakonu je i uvođenje finansijske kontrole tokova koji postoje u upravljanju otpadom i zapošljavanje lica koja se danas nalaze u sakupljačkoj mreži, a u Srbiji ih trenutno ima oko 30.000. Jedan od ciljeva ovog Zakona je uključivanje sakupljača u sistem i udruživanje u zadruge ili neki drugi oblik koji dozvoljava Zakon o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011 i 99/2011), i onemogućavanje plaćanja na ruke, već preko računa, što će uticati i na povećanje prihoda u budžetu.

Zakon o zaštiti životne sredine predviđa uvođenje budžetskog fonda koji će početi da funkcioniše 1. januara 2014. godine, nad kojim će kontrolu imati Ministarstvo eneretike, razvoja i zaštite životne sredine.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 19.9.2013.