Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ENERGETICI: IZMENE ZAKONA BIĆE PREDSTAVLJENE 11. OKTOBRA 2013. GODINE


Izmene Zakona o energetici biće predstavljene 11. oktobra, a njihovo usvajanje će doprineti poboljšanju uslova za investitore u obnovljive izvore energije, rekao je juče Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Trifunović je na radnom doručku u Advokatskoj kancelariji Karanović i Nikolić, posvećenom modelima ugovora za otkup energije od povlašćenih proizvođača i finansiranju projekata u energetici, rekao da će izmene Zakona koje Ministarstvo priprema, omogućiti primenu Trećeg paketa energetske regulative Evropske unije.

On je najavio da će tokom oktobra biti završen i pravilnik o garanciji porekla za povlašćene proizvođače električne energije, čime će u potpunosti biti kompletirana podzakonska akta u ovoj oblasti. Za investitore je od značaja i to što će od 1. januara uslediti liberalizacija tržišta na srednjem i delu niskog napona, koji će uključiti između 4.000 i 5.000 preduzeća.

Trifunović je podsetio da je u prethodnih godinu dana zaokružen regulatorni i institucionalni okvir za ulaganje u obnovljive izvore, usvajanjem izmena Zakona o energetici, četiri uredbe iz oblasti obnovljivih izvora i Nacionalnog akcionog plana za obnovljive izvore energije. Doneti su, takođe i modeli ugovora o otkupu struje od povlašćenih proizvođać u čijoj izradi su učestvovali i domaći stručnjaci i stručnjaci Međunarodne finansijske korporacije (IFC).

Kroz taj dijalog prvobitni predlog je značajno unapređen, kazao je Trifunović i kao jedan od primera, naveo omogućavanje fazne izgradnje energetskih objekata, što je posebno značajno za investitore u kapacitete koji koriste energiju vetra. Kad je reč o eventualnim sporovima, predviđeno je da se oni rešavaju kroz arbritražu pri Međunarodnoj privrednoj komore u Parizu i Privrednoj komore Srbije, kao i pred domaćim sudovima. Takođe, u modelima ugovora uvršćene su i povoljnije odredbe po investitore u slučaju situacija tzv. više sile.

"Modeli ugovora o otkupu energije od povlašćenih proizvođača su napravljeni tako da omoguće izbalansirane, održive i stabilne uslove za investiranje u narednih sedam-osam godina", rekao je Trifunović i dodao da su u pripremi propisa korišćena iskustva zemalja Evropske unije i država u regionu. Pomoćnik ministra je naglasio da se u izradi reglative u oblasti obnovljivih izvora energije, uključujući i modele ugovora o otkupu energije, naročito vodilo računa o balansiranoj podeli rizika između države i investitora.

Trifunović je najavio i da će Ministarstvo u narednom periodu nastaviti rad na pojednostavljenju procedura za ulaganje u obnovljive izvore energije.

"U prvoj fazi smo identifikovali institucije i procedure u izdavanju dozvola, a u drugoj ćemo, uz podršku EBRD, pokušati da menjamo ambijent po dubini, kroz izmene odgovarajućih zakona", objasnio je Trifunović.

Izvor: Vebsajt Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, 19.9.2013.