Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRIMENA NOVOG ZAKONIKA O KRIVIČNOM POSTUPKU OD 1. OKTOBRA 2013. GODINE


Ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković najavio je u Novom Sadu da će od 1. oktobra u Srbiji početi primena novog Zakonika o krivičnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 101/2011, 121/2012, 32/2013 i 45/2013).

Selaković je nakon razgovora sa predstavnicima Apelacionog, Višeg i Osnovnog suda i Višeg i Osnovnog tužilaštva u zgradi Palate pravde u Novom Sadu rekao da je na tom sastanku najviše razgovarano upravo o primeni pomenutog dokumenta.

Zakonik o krivičnom postupku bio je tema brojnih kritika poslednjih godina, ali verujem da će njegova primena znatno doprineti boljem funkcionisanju pravosudnog sistema, naveo je on.

Prema njegovim rečima, u razgovoru je bilo reči o mogućnosti ostvarivanja mehanizama kojima će dosadašnje istražne sudije steći pravo da rade kao pomoćnici javnih tužilaca.

Na taj način će dosadašnje istražne sudije svoja iskustva u istražnim radnjama moći da prenesu na nova radna mesta pomoćnika javnog tužioca, istakao je ministar, uz napomenu da se tako istraga praktično prevodi iz istražnog sudstva u tužilaštvo.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 19.9.2013.