Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraVRAĆENI TUŽIOCI TUŽE DRŽAVU I TRAŽE ODŠTETU


U PONEDELJAK će se, u ista ona tužilaštva koja su napustili 1. jaunara 2010. godine, kada im je prestao mandat posle opšteg reizbora, vratiti 122 zamenika tužilaca čije je žalbe usvojio Ustavni sud. Ali ne samo da će nastaviti da procesuiraju okrivljene, već kako najavljuju, na optuženičku klupu nameravaju da “dovedu” i državu. I još da traže odštetu.

Dušan Lončarević, koji je četiri godine bio prvi zamenik bivšeg Okružnog javnog tužioca u Beogradu, vraća se sada u Više tužilaštvo. Kaže da je 90 odsto neizabranih dobilo obrazloženje da su “izuzetno neažurni”, iako ažurnost nije ni bila propisana kao uslov.

- Ovo je moja satisfakcija - kaže “Novostima” Lončarević. - Otišao sam u advokaturu, i dvoumio sam se posle odluke US, ali želim da se vratim i da dokažem da nisu bili u pravu. Svi mi želimo da se vratimo da dokažemo da nismo nesposobni. Cela Evropa je ukazivala na to da je postupak bio katastrofa. Tužiću državu za sve što je moguće. I ne samo ja, nego svi mi!

Tabak protiv Republike Srbije već je presavila Argita Bulatović, koja je u struci 33 godine, od čega je dobar deo bila zamenik tužioca u Peći i u Obrenovcu. I to zato što je Državno veće tužilaštva etiketiralo kao nestručnu, uprkos tome što ju je tužilac sa kojim je sarađivala ocenio kao zamenika koji zadovoljava uslove za napredovanje.

- Ispunjavala sam normu preko 90 odsto, a DVT je primio one koji su ispunjavala po 20 i 30 odsto - kaže Bulatovićeva i naglašava da nikada neće odustati od pravde. - Kada sam posle nekoliko urgiranja otišla da vidim svoj dosije, u njemu je samo bila moja prijava i mišljenje mog tužioca i kolegijuma. I ništa više. A kada sam napisala ustavnu žalbu, onda je DVT izmislio da postoje neke primedbe na moju pismenost u aktima, što ne postoji ni u jednom pravilniku.

Ceo radni vek - 29 godina, provela je u tužilaštvu i Borka Jovanović, bivši zamenik Okružnog javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici. Kaže da su neizabrani bili osuđeni bez ikakvog osnova, presudom u tri reči: nesposoban, nestručan i nedostojan.

- Kod mene su dodali i da ima boljih od mene, ali bez ijednog dokumenta na osnovu kojih bi to moglo da se uporedi i vidi - kaže Jovanovićeva. - A zašto? Zato što za to nema dokaza. Nijednog! Članovi DVT su sproveli ono što su hteli - nezakonito. I zato su oni nedostojni i nestručni, a ne mi. Jer, njima je ukinuto 100 odsto odluka, a ne nama.

Izvor: Novosti.rs