Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore

KRAJNJI ROK ZA PRELAZAK NA ELEKTRONSKO POSLOVANJE U SRBIJI 1. JANUAR 2014.


Direktor Poreske uprave Ivan Simič najavio je da će od 1. januara 2014. godine poreski obveznici sve podatke moći da predaju samo u elektronskom obliku i pozvao ih da što pre pribave digitalne sertifikate.

On je na višečasnovnoj tribini "Pitajte direktora PURS-a Ivana Simiča", namenjenoj predstavncima malih i srednjih preduzeća, kazao da će posle Nove godine biti nemoguće predavati poreske podatke u papirnom obliku, već samo u elektronskom, za šta je potrebno pribaviti digitalne sertifikate.

Simič je kazao da broj do sada izdatih sertifikata ukazuje da ga zaista velika većina poreskih obveznika još nema, izrazivši bojazan da će krajem godine doći u situacije da u kratkom roku neće biti moguće izdati toliko sertifikata, ali je istakao da od tog datuma - 1. januara neće odstupati.

On je ocenio da je u Srbiji veoma spor prelazak na elektronsko poslovanje, i naveo da je u Sloveniji to išlo veoma brzo, te je u roku od dve godine 1,2 miliona poreskih obveznika prešlo ovaj vid plaćanja poreza.

Govoreći o radu Poreske uprave, Simič je kazao da mu najviše smeta činjenica da neki zaposleni taj posao shvataju kao da im je zauvek dat, a to propisi i dozvoljavaju jer je nemoguće nekoga otpustiti, jer se on onda, uz pomoć suda vraća nazad.

Kada je reč o deblokiranju firmi, Simič je kazao da su uslovi jasni za sve i napisani su u zakonu, a ako neko donese garanciju daje mu se mogućnost da dug izmiri na 24 rate ili ako vlada donese neki zaključak, onda on ima primat.

Govoreći o uslovnom otpisu zateznih kamata, Simič je kazao da su mnogima pomogli da uđu u repogram iako se radilo o minimalinim iznosima, ali da je do sada iz programa "ispalo" više od 70.000 obveznika, a biće ih još zbog krize.

Podsetivši da su poreski inspektori ove godine posetili Guču, kao i da su bili na Bir fesTu u Beogradu, Simič je najavaio da će se pojavljivati na svim sličnim manifestacijama.

Osim toga, on je izrazio čuđenje što, iako se najavljuje dolazak inspektora nekoliko dana ranije, neki i dalje na izdaju fiskalne račune.

Simič je najavio da se do 2015. godine može očekivati smanjenje broja filijala sa sadašnjih 93 na 30 do 40, koje će biti moguće kontrolisati i nadzirati, jer se sada neki direktori ne zalažu dovoljno, a neki osećaju kao da će tu ostati zauvek, kazao je Simič i dodao da je to smanjenje u skladu sa onim što traži MMF.

Prema njegovim rečima, direktor Poreske uprave bi trebao da bude u mogućnosti da postavlja i smenjuje direktore, jer u suprotnom neće biti prave odgovornosti.

Komentarišući mogućnosti pritiska na rad, on je kazao da sve radi po zakonu, ali da svako ko želi da utiče na njega mora da to uradi napismeno i sa potpisom, kako bi u slučaju da njega neko "optuži" za nešto mogao da pokaže "naređenje".

Kako je rečeno, za prvih šest meseci samo je 101 veliki poreski obveznik dobio otpis kamata jer je redovno izmirivao svoje obaveze, kao i da je ukupno 33.000 obveznika koji su redovno plaćali porez u prvoj polovini godine

Izvor: Vebsajt Poreske uprave, 19.8.2013.