Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

LEGALIZACIJA OBJEKATA BIĆE SKORO BESPLATNA


Bespravno podignuti objekti u Srbiji moći će da se legalizuju po veoma povoljnim uslovima, izjavio je ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić najavljujući da bi taj proces mogao u potpunosti da se završi u naredne tri godine.

- Legalizacija će biti skoro besplatna - kazao je Ilić objasnivši da će se plaćati samo minimalni troškovi za administraciju i geometre i to na dugoročne rate.


On je naglasio da lokalne vlasti moraju da shvate da legalizacija objekata za njih ne može da bude izvor zarade.
 

Građani će kada legalizuju objekte moći na osnovu njih da podignu kredite, na primer za podizanje energetske efikasnosti, naveo je Ilić.

  • Ministar je naglasio da cena legalizacije zbog toga mora da bude takva da svaki građanin može da je plati uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, zapretivši da će biti rušeni svi objekti vlasnika koji to ne budu učinili i pored tako povoljnih uslova

  • Objekti koji nisu na trasi (autoputa) mogu se legalizovati odmah i mi smo predlagali da vlasnik sa podnetim zahtevom nerešenim duže od tri meseca, a ništa nije sporno, može po isteku tog roka da počne da gradi kao da ima građevinsku dozvolu - rekao je Ilić dodajući da je tako u mnogim zemljama.

  • Vlasnici objekta koji ne budu legalizovani na vreme, jer opštine ne mogu da sprovedu taj posao, moći će da se žale drugostepenom telu - komisiji i ukoliko ona utvrdi da je sve u redu, automatski će biti naložena legalizacija u najkraćem roku, objasnio je on.


- Moramo doneti neki zakon ili uredbu da svi koji poseduju objekte na određenim lokacijama i u njima žive, a niko ih nije utužio za zemljište, mogu da ih legalizujuju i da se na njih prenese plac - rekao je ministar.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti