Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

OKO 12.000 RADNIKA ČIJA SU PREDUZEĆA PALA POD STEČAJ NADAJU SE ISPLATAMA SVOJIH ZAOSTALIH ZARADA: U kasi Fonda solidarnosti ima novca samo za njih 800


Čak 12.000 radnika čija su preduzeća pala pod stečaj nadaju se isplatama svojih zaostalih zarada. Ipak, u Fondu solidarnosti, sa čijeg se računa deli novac, tvrde da će se do kraja godine usrećiti najviše njih - 800. Ostali će morati da sačekaju "bolja vremena".

- Samo u ovoj godini je oko 25.000 preduzeća otišlo u stečaj, a u prošloj čak 30.000. A svi koji su bili na platnom spisku ovih firmi ostali su bez svojih zarada i zato su Fondu solidarnosti podneli zahteve za isplatu. Ipak, iako im država garantuje nadoknadu izgubljenih zarada, u našoj kasi za sve njih jednostavno nema dovoljno novca - objašnjava Jablan Obradović, direktor ovog Fonda. - Do Nove godine očekujemo da ćemo uspeti da zbrinemo po najviše 200 radnika mesečno, a svi ostali zahtevi će se preneti u 2013.

U Fondu kažu i da su rokovi za predaju zahteva bili veoma kratki, a uslovi rigorozni, pa mnogi nisu ni pokušali da zatraže nadoknadu svog novca jer bi inače na ovom spisku bilo daleko više prezimena. A onima koji su uspeli da se na vreme "čekiraju" u proseku pripada po devet zaostalih plata, što iznosi oko 160.000 dinara po svakom radniku.

Među radnicima koji su uspeli da dođu do nadoknade su 232 radnika iz leskovačkog "Klotinga", 106 iz zrenjaninske "Naftagas montaže", 110 iz pančevačke "Tesle", 50 iz beogradske RTV Politika...

Kako Obradović objašnjava, Fond je u republičkoj kasi "rezervisao" ukupno 160 miliona dinara, koje će potrošiti najkasnije do januara. Tako će svakoga meseca na račune radnika kojima su preduzeća ostala dužna plate, biti raspoređeno po 40 miliona dinara mesečno.

- Do kraja avgusta će biti isplaćeno 36 radnika iz AD "Prvi maj" nadomak Lebana - najavljuje Zoran Dizdarević iz Fonda solidarnosti. - Na njih će se potrošiti 3,8 miliona dinara. U istom roku će zaostale plate dobiti i 135 radnika iz preduzeća "Lamado" iz Lajkovca, i za to će biti neophodan 21 milion dinara. Za sve ove zaposlene, Fond će platiti i doprinose i taj je novac takođe obezbeđen. Za ostale radnike koji su podneli zahteve će se tek donositi pravosnažna rešenja.

Za sedam godina rada Fonda solidarnosti zbrinuto je oko 30.000 radnika, ali je broj zahteva svake godine veći, a budžet sve skromniji. Tako je od ovog januara do danas samo 1.455 radnika iz 38 preduzeća zadovoljno trljalo ruke, što je državu koštalo 283 miliona dinara.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Večernje novosti", 17.8.2012.

<<< Nazad na ostale vesti