Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

BEZ POSKUPLJENJA STRUJE DO NOVE GODINE: Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović potvrdila je da struja u Srbiji ne bi trebalo da poskupi do Nove godine i naglasila da se Elektroprivreda Srbije (EPS) neće prodavati


Mihajlović je u izjavi za Radio-televiziju Pink navela da će morati da se promeni upravljačka struktura i način na koji EPS funkcioniše, jer je reč o državnom preduzeću koje mora da radi u interesu građana Srbije.

Ona je ukazala na to da je osnovni cilj resornog ministarstva da obezbedi dovoljno energenata za predstojeću grejnu sezonu.

Nakon toga će se, kako je dodala, raditi na određivanju pariteta cena energije, odnosno na tačnom utvrđivanju koliki su odnosi između tih cena i tek onda će moći da se govori o korekcijama cena.

Mihajlović je ponovila da će Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine učiniti sve da ne dođe do problema u snabdevanju strujom tokom predstojeće zime.

Prema njenim rečima, suša je objektivan razlog koji utiče na manjak struje u elektroenergetskom sistemu, ali postoje i drugi razlozi zbog kojih postoje najave iz EPS-a da je potreban uvoz struje.

Ona je ocenila da su planovi remonta u elektranama, kao i planovi uvoza struje koja nam je potrebna za predstojeću zimu loše urađeni, i istakla da će Ministarstvo izvršiti analizu koja će pokazati koliko je struje tačno potrebno da se uveze za nastupajuću grejnu sezonu.

Govoreći o cenama naftnih derivata, Mihajlović je naglasila da u njoj najviše učestvuju akcize, i objasnila da je to jedini proizvod u kome su akcize malo više nego što bi trebalo da budu.

To je, međutim, jedan od proizvoda od kojeg u budžet može da se slije određena količina novca, što može da pomogne u smanjenju trenutno velikog budžetskog deficita, zaključila je Mihajlović.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 17.8.2012.

<<< Nazad na ostale vesti