Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MOGUĆNOSTI ZA POVEĆANJE IZVOZA NA TRŽIŠTE BRAZILA


Odbor za ekonomske odnose sa inostranstvom Privredne komore Srbije u saradnji sa komorskim sistemom Srbije je, koristeći mrežu kontakata kao i metodologiju koja se primenjuje, posvećen pronalaženju poslovnih mogućnosti u zemljama na kojima je srpska privreda simbolično prisutna. Raspolažući određenim instrumentima, u toku su aktivnosti na sagledavanju mogućnosti za bolji pristup tržištu Brazila.

Tradicionalni partneri Srbiji u spoljnotrgovinskoj razmeni su zemlje okruženja i zemlje EU. Međutim, zaoštravanje krize u evro‐zoni i smanjenje uvozne tražnje negativno utiču na spoljnotrgovinsku razmenu Srbije. Naša saznanja pokazuju da određen broj firmi traga za novim tržištima. Rangirana kao šesta svetska ekonomija, Brazil je najveća zemlja po površini i stanovništvu u Latinskoj Americi, sa statusom naprednog i stabilnog tržišta uz visoku domaću potrošnju. Kao vodeća zemlja u Latinskoj Americi sa visokim razvojem poljoprivrede, rudarstva, industrije i usluga, pruža odlične šanse za razvijanje privredne saradnje.

Istraživanjem potreba brazilskog tržišta, analizom postojećeg uvoza, sagledavanjem konkurencije i kanala distribucije te sagledavanjem izvozne ponude Srbije koja se može usmeriti ka Brazilu proučava se najbolji način pristupa brazilskom tržištu nakon čega sledi uspostavljanje novih poslovnih veza.

Radi definisanja izvozne ponude Srbije potrebno je popuniti formular i dostaviti Privrednoj komori Srbije na adresu: jelena.jovanovic@pks.rs ili na faks: 011/ 3248 060 najkasnije do 27. avgusta 2012. Godine.

Istraživanje uvozne tražnje Brazila u odnosu na proizvodno - izvozne potencijale Srbije pokazuje da postoji mogućnost izvoza sledećih grupa proizvoda:

• 2001 Povrće, voće;konzervisani u sirćetu, za jelo

• 8413 Pumpe za tečnosti i elevatori tečnosti

• 9401 Sedišta, osim onih iz tarifnog broja 9402

• 3917 Cevi, creva i pribor za njih od plastičnih masa

Više dodatnih informacija možete dobiti u Privrednoj komori Srbije, od Jelene Jovanović, na tel:011/ 33 00 900, lokal 310.

Prilog: Upitnik - ponuda roba i usluga na tržište Brazila: http://www.pkv.co.rs/node/867 (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Privredne komore Vojvodine, 17.8.2012.

<<< Nazad na ostale vesti