Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraNA PRVOM UDARU PRIVATNIH IZVRŠITELJA BIĆE SVAKI GRAĐANIN KOJI DUGUJE DO 50.000 DINARA, A OD JESENI PLENIDBA I OZBILJNIJI PREDMETI


Prvih šezdeset izvršitelja dobilo 2.600 predmeta od javnih komunalnih preduzeća. Na prvom udaru svaki građanin koji duguje do 50.000 dinara, od jeseni plenidba i ozbiljniji predmeti.

Prvih šezdeset privatnih izvršitelja koji su do sada položili zakletvu dobili su predmete od javnih komunalnih preduzeća. Reč je o dugovanjima građana za komunalne usluge, ponekad i višegodišnjim, za čiju naplatu su ubuduće nadležni isključivo vansudski izvršitelji.

Kad se sve sabere, izvršitelji su u startu dobili oko 2.600 predmeta, što je, prema ranijim grubim procenama, otprilike desetina dugovanja prema komunalcima. Samo na ime ovih obaveza građani duguju najmanje 50 milijardi dinara.

 


"Na teritoriji Beograda 20 izvršitelja dobilo je oko 150 predmeta od firme „Telekom“, a u narednom periodu se očekuje još", kaže Mihailo Dragović, predsednik Komore izvršitelja.

Najviše predmeta izvršitelji su dobili od komunalnih preduzeća u Subotici (čak 900), Kraljevu (550), Vranju (150), Sremskoj Mitrovici (150), Šapcu (140), Knjaževcu (300).

Izvršitelji su zasad dostavili svim dužnicima zaključak da je pokrenut postupak za izvršenje i da moraju da plate dug s pripadajućim kamatama, plus troškove izvršenja. Ako dužnik ovo ne primi ili ne reaguje, posle dve nedelje ponovo se šalje zaključak, a ako ni to ne uspe, stavlja se na oglasnu tablu suda. Ukoliko ni posle ovoga ne plate dug, izvršitelji će od firmi gde su dužnici zaposleni tražiti administrativnu zabranu na platu dok se potraživanje ne namiri. Kao krajnja mera na raspolaganju im je plenidba pokretnih i nepokretnih stvari, uz asistenciju policije.

"Verujemo da će građani, kada vide koliko će ih koštati ceo postupak, ipak odlučiti da plate dugovanja. Ova mera ima i preventivni, a ne samo represivni karakter", kaže Dragović.

Izvor: Novosti

<<< Nazad na ostale vesti