Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA RS PRIHVATILA 58 AMANDMANA NA PAKET ZAKONA IZ OBLASTI PROSVETE


U Skupštini Srbije u toku je rasprava o paketu zakona iz oblasti prosvete, a resorni ministar Žarko Obradović obavestio je poslanike da je vlada prihvatila 58 amandmana.

Uloženo je ukupno 366 amandmana, na predlog izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja vlada je prihvatila devet amandmana, isto toliko i na Predlog zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, a sve prihvaćene izmene, prema rečima Obradovića, neće suštinski izmeniti predložena rešenja.

Na predlog izmena Zakona o učeničkom i studentskom standardu prihvaćen je samo amandman LSV, kojim se precizira da "učenik, odnosno student za koga se utvrdi da je zloupotrebom ostvario pravo na stipendiju za izuzetno nadarene učenike, odnosno studente, trajno gubi pravo na tu stipendiju i dužan je da vrati dobijeni iznos do početka narednog semestra".

Kada je reč o Predlogu zakona o obrazovanju odraslih prihvaćen je amandman DSS, kojim se precizira da "javno priznati organizator aktivnosti obrazovanja, kome je iz zakonom navedenih razloga oduzeto odobrenje za rad, može ponovo pokrenuti postupak radi sticanja statusa javno priznatog organizatora aktivnosti, tek po isteku dve godine od dana oduzimanja odobrenja".

Resorni ministar je istakao da predloženi zakoni, pošto budu usvojeni u Skupštini, treba da omoguće unapređenje prosvetnog sistema i doprinesu da bude efikasniji i dostupan svima. 

Izvor: Tanjug, 19.6.2013.