Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

KIPARSKA SKUPŠTINA ODBACILA NACRT ZAKONA O OPOREZIVANJU BANKARSKIH DEPOZITA


Kiparska skupština odbacila je danas nacrt zakona o oporezivanju bankarskih depozita, čije je usvajanje bilo uslov za dobijanje inostranog kredita, javio je AP.

Protiv nacrta zakona glasalo je 36 poslanika, 19 je bilo uzdržano a nijedan nije glasao "za". Jedan poslanik je bio odsutan.

Nekoliko stotina demonstranata okupljenih ispred skupštine pozdravilo je takvu odluku i zapevali su nacionalnu himnu kada su čuli da nacrt zakona nije prošao.

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond su Kipru ponudili zajam od deset milijardi evra, uz uslov da Nikozija pribavi 5,8 milijardi, uglavnom putem oporezivanja depozita u bankama.

Bilo je predviđeno da depoziti na kojima se nalazi više od 100.000 evra budu oporezovani stopom od 9,9 odsto, a oni na kojima se nalaze manje sume sa 6,75 odsto.

Ministar finansija Kipra Mihalis Saris uputio se danas u Moskvu, gde će zatražiti produženje rokova otplate postojećeg ruskog zajma, u pokušaju da spase svoju zemlju od bankrota.

Zvaničnik kiparskog Ministarstva finansija Andreas Karalambus rekao je novinarima u Nikoziji da je produženje rokova otplate veoma važno jer bi Kipru omogućilo "ekonomsku infuziju", prenela je agencija Frans pres.

"Imamo ogroman zajam koji na naplatu stiže u 2016. i ako uspemo da postignemo dogovor to će olakšati otplatu i održivost duga. Ako uspemo da odložimo otplatu, potrebe refinansiranja ekonomije biće održive, zato nam je to veoma važno", rekao je zvaničnik.

"Postoje i druge opcije o kojima će ministar razgovarati sa ruskom vladom i investitorima, budući da se naše ambicije ne tiču samo produženja zajma. Zanima nas da li postoji interesovanje za nove investicije", naveo je Karalambus.

Rusija je Kipru 2011. odobrila kredit od 2,5 milijardi evra, uz kamatnu stopu od 4,5 odsto. Saris želi da dogovori smanjenje kamate i produženje roka otplate duga do 2020. umesto do 2016, navode kiparski mediji.

Spekuliše se da Moskva zauzvrat traži detalje o ruskim milijarderima sa računima na Kipru, kao i da je zainteresovana za kupovinu većinskog udela u kiparskoj Patriot banci.

Međutim, na pregovore bi mogli da utiču uslovi nametnuti Kipru u zamenu za 10 milijardi evra pomoći od EU, koji podrazumevaju kontroverzni porez na bankarske depozite. Bonitetna agencija "Mudis" (Moody's) procenjuje da ruske banke i kompanije na Kipru drže oko 31 milijardu dolara, što je između trećine i polovine svih kiparskih depozita.

Ruski predsednik Vladimir Putin je juče nazvao predloženi porez na depozite neprevednim, neprofesionalnim i opasnim.

Kipar je u više navrata odbacivao tvrdnje da je raj za "prljavi" novac i ponudio da međunarodne agencije izvrše inspekciju računa u kiparskim bankama.

Izvor: Tanjug