Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

OD KADA SU SUDOVI UMREŽENI I IMAJU JEDINSTVENU BAZU PODATAKA, ZLOUPOTREBE SA DUPLIM PRODAJAMA STANOVA SVEDENE SU NA MINIMUM: RASTE BROJ LAŽNIH STEČAJEVA


Veština investitora, koji svesno ulaze u poslove sa nekretninama u nameri da prevare kupce kvadrata, nema granica.

Od kada su sudovi umreženi i imaju jedinstvenu bazu podataka, zloupotrebe sa duplim prodajama stanova svedene su na minimum.

Međutim, nesavesni investitori pronašli su način da ponovo izvrdaju zakon. Rešenje - stečaj.

Prvo se registruje firma, zatim se dobije lokacija sa urednim papirima, obezbedi se građevinska dozvola, objašnjava Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo PKS. 

"Od kupaca se uzme novac unapred, angažuju se izvođači radova, koji će po ugovoru biti plaćeni najvećim delom u kvadratima. Otvori se gradilište, krenu radovi. A onda investitor nestane, a firma ode u stečaj, zbog dugovanja prema bankama za kredite, dobavljačima za materijal, izvođačima... Iz imovine koja završi u stečajnoj masi prvo se namire banke i država. Po pravilu, izvođači radova i kupci stanova "izvise“ za obeštećenje".


"Ako nastane problem, nestane investitor, ne završi se stan u ugovorenom roku, kupac može da aktivira bankarsku garanciju i tako naplati svoja potraživanja", ističe Rodić. 

"Naravno, pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora kupac mora da proveri da li je investitor već u stečaju ili se vodi predstečajni postupak. Država mora da stane na put zloupotrebama na tržištu nekretnina. Da zahteva da svaki investitor mora da ima urednu dokumentaciju, da bude vlasnik lokacije i da pre prodaje stanova položi bankarske garancije. Država treba da spreči ovakvu vrstu stečaja"

Ako je već do toga došlo, a to su sada brojni slučajevi, treba da se popiše sva imovina firme i privatna imovina njenog vlasnika, da se sprovede krivični postupak i omogući kupcima kvadrata i izvođačima radova da završe zdanja, a ne da njihovi kvadrati budu deo stečajne mase.

Izvor: Novosti