Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: ZADUŽENOM NE MOŽE DA SE ODUZME IMOVINA BEZ KOJE BI MU BIO UGROŽEN ŽIVOT


Banke i preduzeća svoje dugove ne mogu da naplate plenidbom svih stvari građana. Zaduženom ne može da se oduzme imovina bez koje bi mu bio ugrožen život

Trećina mesečne plate ili penzije jedina je slamka spasa za više hiljada građana kojima zbog neplaćenih računa ili kredita javnim preduzećima ili bankama preti naplata plenidbom zarada i imovine. Poslednja linija odbrane dužnika, koliko god da je u minusu, međutim, čine predmeti koji ne mogu da budu popisani i oduzeti. Na ovom spisku su kućni nameštaj, kuhinjski aparati, osnovna bela tehnika, alat, lične uspomene... Poverilac bez obzira na dug ne sme da dira u stvari koji mogu da ugroze osnovnu egzistenciju i život građanina koji duguje.

Ove predmete zakon izdvaja iz mase drugih stvari preko kojih računi za struju, komunalije, telefon, ili neplaćene rate za kredit, mogu da se prebiju. Uprkos minimalnoj zaštiti koja im usta drži iznad vode, dužnicima bez milosti preti sve drugo oružje iz arsenala izvršenja - plenidba stana, vozila, dragocenosti, umetničkih dela - trenutno preti hiljadama građana Srbije.

- Uprkos visini duga, izvršitelji ne mogu da zaplene stvari koje bi ugrozile život dužnika - objašnjava beogradski advokat Zoran Ateljević. - Zato su izdvojene stvari koje služe redovnom životu domaćinstva - domaćici neće biti zaplenjen šporet, niti seljaku plug. Stvari koje se popisuju za naplatu moraju da budu srazmerne dugovanju, da se ne bi desilo da nekome na doboš ode stan zbog duga od par hiljada dinara.

NAJVEĆI SAKUPLJAČI NENAPLAĆENIH RAČUNA I FAKTURA SA MILIONSKIM IZNOSIMA SU OPŠTINE I GRADOVI I LOKALNA JAVNA PREDUZEĆA, ČIJI DUG SE PROCENJUJE NA NAJMANJE 60 MILIJARDI DINARA.

Na spisku poverilaca najviše je preduzeća za puteve, građevinskih firmi, ali su to i lokalne ustanove, škole, vrtići... Tačan iznos dugovanja opština nije poznat, ali se procenjuje da svega petina lokalnih vlasti nije opterećena neizmirenim obavezama.

Zbog neplaćenih usluga tužbe uglavnom ispisuju javna preduzeća, kojima je sudnica jedina adresa za naplatu svojih usluga. Primera radi, od 650.000 korisnika grejanja, vode, i odnošenja smeća u Beogradu račune ne izmiruje najmanje 20.000. Profesionalnim izvršiteljima u ruke je samo u poslednjem talasu naplate palo čak 2.000 njih koji više od godinu dana nisu platili ni jedan račun.

Samo u Prvom opštinskom sudu u Beogradu, najvećem u državi, trenutno je u toku oko hiljadu procesa po tužbama javnih i komunalnih preduzeća.

- Samo ”Infostan” je pokrenuo oko 723 postupka, dok ostalo čine potraživanja ”Parking servisa”, ”Elektrodistribucije” i drugih preduzeća - kaže Gordana Vuković, portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Završna reč u naplati pripada nekom od 60 privatnih izvršitelja, koliko ih trenutno radi u Srbiji. U njihovim rukama već je je više hiljada predmeta, koji se tiču uglavnom dugova do 30.000 dinara. Građani kojima izvrštelji zakucaju na vrata moraju da plate i kamate i troškove izvršenja, od kojih najniža iznosi 2.500 dinara.

Izvor: Novosti.rs