Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA IZGRADNJU MINI-HIDROELEKTRANA: ROK 5. APRIL 2013. GODINE


Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine, prof. dr Zorana Mihajlović objavila je u utorak, 19. februara 2013. godine javni poziv za izgradnju malih hidroelektrana u Srbiji. Javni poziv obuhvata 317 lokacija u koje je moguće uložiti od 120 do 200 miliona evra.

Procenjeno je da je na izgradnji tih hidroelektrana u Srbiji moguće otvoriti oko 1.000 novih radnih mesta, rekla je na konferenciji za novinare u Vladi Republike Srbije ministar Zorana Mihajlović.

Ovo je prvi put da Vlada Srbije na tako javani transparentan način poziva investitore da ulažu u obnovljive izvore energije, rekla je ministar i dodala da u Srbiji mora da se prekine praksa dogovora sa investitorima u obnovljive izvore energije "u četiri oka".

Javni poziv za izgradnju malih HE će trajati 45 dana, do 5. aprila, posle čega će resorno ministarstvo sa zainteresovanim investitorima i predstavnicima lokalne samouprave sklopiti trojni memorandum o razumevanju za izgradnju tih objekata, rekla je Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Planirano je da te hidroelektrane do 2015. godine, a najkasnije do 2016. počnu da rade i da godišnje proizvedu oko 400 gigavat-časova električne energije, precizirala je prof. dr Zorana Mihajlović.

Ukupan kapacitet hidroelektrana, koje će biti izgrađene u 17 opština u Srbiji je oko 110 megavata, navela je ministar i dodala da su u okviru ovog javnog poziva izabrane samo najsigurnije lokacije u Srbiji i da je u nekim opštinama, kao što je na primer Tutin moguće izgradit i male HE na 54 lokacije, a u Kraljevu na oko 23 mesta.

Ministar Zorana Mihajlović je rekla da je ovo samo prvi i da će biti još javnih poziva za izgradnju mini hidrocentrala u Srbiji, jer je od ukupno 950 lokacija na kojima je moguće izgraditi ta energetska postrojenja do sada pušteno u rad samo 19 hidroelektrana.

Svi zainteresovani da ulažu u izgradnju malih hidroelektrana u okviru prvog javnog poziva, imaće rok od šest meseci da se izjasne o tom ulaganju. Za objekte snage do jednog megavata biće izdavane saglasnosti, a za objekte kapaciteta većeg od jednog megavata energetske dozvole, rekla je ministar i dodala da je procena da je za izgradnju jednog megavata malih HE potrebno od milion do dva miliona evra.

Poziv je objavljen u pojedinim domaćim dnevnim listovima i "Fajnenšal tajmsu", a kompletan materijal zainteresovani mogu preuzeti i na sajtu ministarstva. Link ka tekstu javnog poziva i pratećim materijalima nalazi se na početnoj stranici sajta.

Ministar Zorana Mihajlović je najavila da će uz taj javni poziv i otvaranje takozvane "kancelarije za brze odgovore" investitorima, Srbija uspeti da do 2020. dostigne cilj od 27 odsto proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije.

Ta posebna kancelarija pri Ministarstvu energetike, koja će zainteresovanim investitorima davati odgovore, informacije i dozvole za ulaganja u obnovljive izvore energije, biće otvorena do leta, rekla je Zorana Mihajlović i najavila da je cilj ministarstva da se broj potrebnih dozvola sa 27 smanji na pet.

Sve to će, uključujući i Nacionalni akcioni plan za obnovljive izvore energije, koji je pripremljen, omogućiti brža i efikasnija ulaganja, kako investitori ne bi morali da, kao do sada, na ulaganja čekaju oko dve godine, poručila je ministar Mihajlović i najavila i da će investitorima, koji ne budu ispunili svoje obaveze i ulaganja u planiranom roku, biti oduzete energetske dozvole i date drugim "ozbiljnim" investitorima, koji su u stanju da realizuju investiciju.

Izvor: Vebsajt Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, 19.2.2013.