Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

EVROPSKA CENTRALNA BANKA: NIZAK NIVO KAMATNIH STOPA NOSI SA SOBOM RIZIK


Čelnik Evropske centralne banke (ECB) skrenuo je pažnju na rizike koje sa sobom donosi nizak nivo kamatnih stopa u dužem razdoblju.

Signalizirajući time da one neće biti dodatno snižene kako bi se podržao ekonomski rast.

"Naravno da je ECB svestan izazova vezanih uz duže sprovođenje politike niskih kamatnih stopa", kazao je Mario Dragi nedelju dana nakon što je banka odlučila da zadrži kamatne stope na rekordno niskih 0,75 odsto.

Podsetio je da niske kamatne stope u dužem razdoblju mogu da nanesu štetu prinosima štediša i ulagača, kao i da postoji verovatnoća od stvaranja mehura na tržištima nekretnina.

U uslovima niskih kamatnih stopa banke bi takođe mogle biti manje motivisane da na odgovarajući način prate kreditne rizike što bi moglo da rezultira prekomernim davanjem zajmova neprofitabilnim kompanijama, tumači Dragi.

Kamatne stope čelnik ECB-a ocenio je podsticajnim, iz čega analitičari uglavnom iščitavaju male šanse za njihovo dodatno smanjenje. Dragi je ponovio stav ECB o kursu evra na deviznim tržištima, ocenivši preteranim učestale izjave o valutnom ratu.

Osvrnuo se i na saopštenje grupe G20 sa sastanka u Moskvi održanog prošlog vikenda, gde su svetski čelnici obećali da neće ciljati na određene valutne kurseve ni devalvirati svoje valute kako bi ih učinili konkurentnijima.

"Pozivam sve strane na vrlo snažnu verbalnu disciplinu. Mislim da će biti bolje, budemo li što manje o tome govorili", kazao je Dragi.

Komentarišući stanje u ekonomiji Dragi je kazao da "smo u 2013. ušli u stabilnijem finansijskom okruženju u poređenju sa prethodnim godinama". Za drugu polovinu godine čelnik ECB-a prognozira postupni oporavak.

Priznao je da su mere štednje u mnogim zemljama prigušile rast, ali je naglasio potrebu smanjenja budžetskih manjkova, posebno u zemljama s velikim teretom duga.

Ujedno je pozvao na odgovarajuće osmišljavanje fiskalne konsolidacije koja bi se temeljila na smanjenju potrošnje a ne na povećanju poreza, koji su u evrozoni, kaže Dragi, ionako već vrlo visoki.

Izvor: SEEbiz