Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

MEŠOVITA MAĐARSKO-SRPSKA KOMISIJA ZA EKONOMSKU SARADNJU POČINJE PREGOVORE O GRADNJI BRZE PRUGE BEOGRAD BUDIMPEŠTA SA KINESKIM KOMPANIJAMA


Šef ekonomskog odeljenja kineske ambasade u Beogradu Ču Lijanki kazao je da su kineske kompanije spremne da učestvuju u finansiranju projekta brze pruge između Beograda i Budimpešte i da su obezbeđene kreditne linije i da praktično nema nijedne prepreke koja bi sprečila da se ta stara ideja pretoči u delo.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva saobraćaja Srbije, predstavnici kineske ambasade u Beogradu su aktuelizovali tu ideju iz 1992. sa jasnom namerom da investiraju novac, opremu i radnu snagu, a da u projekat budu uključene srpska, mađarska i kineska strana.

Navodi se da su analize nedvosmisleno pokazale opravdanost investicije i da je moguće napraviti železničku vezu sa vozovima koji saobraćaju između Srbije i Mađarske brzinom većom od 300 kilometara na čas.

Kineska strana insistira da bude partner i praktično poveže dve zemlje, Srbiju i Mađarsku, kako bi se u veoma kratkom roku stvorili svi preduslovi da se započne ovaj posao, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje u saopštenju, inicijativa kineskih predstavnika predstavlja primer razumevanja i veoma dobrog poznavanja ekonomske perspektive i mogućnosti da se dobro plasira novac, kao i kompletna operativa koja bi bila angažovana od srpske, mađarske i kineske strane.

Prema proceni za gradnju pruge bilo bi potrebno više od dve milijarde evra.

Predstavnici Kine su naveli da novac nije problem i da je u bliskoj budućnosti moguće povezati Srbiju i Mađarsku brzom prugom, naglašavajući da su to učinili u mnogo komplikovanijim i neuporedivo težim uslovima prilikom gradnje pruge Peking-Šangaj.

Očekuje se da će sastanak mešovite mađarsko-srpske komisije za ekonomsku saradnju biti održan do kraja februara, navodi se u saopštenju i dodaje da bi posle tog sastanka trebalo da se definišu svi zadaci.

Izvor: B92