Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

KUĆA LJUDSKIH PRAVA: SAMOSTALNO TUŽILAŠTVO I SUDSTVO USLOV PRAVNE DRŽAVE


Kuća ljudskih prava i demokratije ocenila je da je jačanje institucija predstavlja jedan od najvećih izazova na evropskom putu Srbije, pogotovo sudova i tužilaštva.

Nerasvetljene afere, poput prisluškivanja državnog vrha, slabe državne institucije - urušavaju vladavinu prava, ocenio je Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

"Kada se u javnosti otvori neka afera, ona ruši institucije iznutra, ako se ne zatvori. Tužilaštvo ne izađe sa informacijama koje bi stavile tačku na to", rekao je Popović na predstavljanju komentara Kuće ljudskih prava na godišnji izveštaj Evropske komisije u napretku Srbije za 2013. godinu.

Prema njegovim rečima, samostalno tužilaštvo i sudstvo na koje neće uticati političari predstavlja veliki izazov.

U komentaru se ističe i da političko usmeravanja borbe protiv korupcije vodi slabljenju institucija, i dugoročno ugrožava borbu protiv korupcije.

"Neophodno je da političari prestanu da se na bilo koji način mešaju u rad nadležnih institucija", stoji u komentaru.

Navodi se i komentar vezan za Ustav Srbije, koji je, kako se ističe, snizio dostignuti nivo ljudskih prava prethodno propisan drugim pravnim aktima.

Skupština Srbije, kako se ističe, ne primenjuje odluke Ustavnog suda Srbije, naime, nijedna od 27 odluka u prethodnoj godini kojima su članovi zakona proglašavani neustavnim nije implementirana odlukama parlamenta.

Kritikuje se i to što nema suštinskih pomaka u kontroli Vlade Srbije od strane parlamenta.

Jelena Džombić iz Helsinškog odbora za ljudska prava govorila je o ljudskim pravima i zaštiti manjina.

Nema rezultata u istragama zbog pretnji braniteljima ljudskih prava, pravljenja crnih lista, kao ni aktivnosti uperenih protiv medija u Srbiji, što prema njenim rečima, narušava pravo na slobodu govora, pravo na slobodu udruživanja i okupljanja.

Izvor: