Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI NOVI ZAKON O ZADRUGAMA


Savetnik u Ministarstvu finansija i privrede Dragijana Radonjić Petrović izjavila je na konferenciji "Zadruge kao potencijal razvoja Srbije" da se donošenje novog Zakona o zadrugama očekuje na proleće naredne godine.

"U januaru će biti organizovana skraćena javna rasprava o Nacrtu zakona o zadrugama, jer bismo želeli da se taj pravni akt nađe u skupštinskoj proceduri na prolećnom zasedanju", rekla je Dragijana Radonjić Petrović i naglasila da zadruge imaju veliki potencijal za održivi privredni i društveni razvoj u Srbiji, brže zapošljavanje i stvaranje održivih poslova.

Ona je dodala da zadruge imaju potencijal za oživljavanje poljoprivrede i sela, uspostavljanjem neposredne veze između poljoprivrednog proizvođača i tržišta. Ona je takođe istakla da ovaj zakon predviđa i neke nove vrste zadruga za koje će biti potrebno aktivnije prepoznavanje zadruga kao potencijala rasta, bilo da se radi o stambenim, omladinskim ili ženskim zadrugama.

Prema podacima Ministarstva finansija, u Srbiji postoje 2.124 zadruge, 123.000 ljudi su članovi neke od zadruga, a ima i 16 zadržnih saveta.

Od ukupnog broja 67,1 odsto su zemljoradničke, 17,8 odsto studentsko omladinske, 6,5 stambene, 4,1 zanatske, 0,4 potrošačke i 3,8 odsto druge vrste.

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija i privrede, 18.12.2012.