Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

MEDIJSKA KOALICIJA PREDLAŽE AMANDMAN KAKO BI SPREČILI DA SE IZ KRIVIČNOG ZAKONIKA IZBACI ODREDBA KOJA NAPAD NA NOVINARA NA ZADATKU IZJEDNAČAVA SA NAPADOM NA SLUŽBENO LICE


Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović, komentarišući predlog Vlade Srbije da se izmenama Krivičnog zakonika ukine odredba koja napad na novinara tretira kao napad na službeno lice,  rekla je da su za usvajanje tog amandmana zainteresovana sva novinarska i medijska udruženja, a da će Asocijacija nezavisnih elektronskih medija formulisati tekst predloga.

Ona je ocenila da su novinari u Srbiji i dalje ugroženi i da moraju da budu zaštićeni jer rade posao koji je od posebnog društvenog interesa i zbog toga što i dalje trpe napade zbog posla koji rade.

"Tih pretnji ne samo da ima još, već vidimo da ni policija ni javni tužilac nisu znali da novinari moraju posebno da se štite.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović rekao je da ne vidi nijedan valjan razlog da se ta odredba o zaštiti novinara izbaci iz Krivičnog zakonika i da ne može da prepozna motiv za tako nešto, osim ako je neko tako želeo da pošalje poruku novinarima.

Obradović je ocenio da će, ukoliko se ne usvoji amandman koji će Medijska koalicija uputiti poslaničkom klubu, poruka novinarima biti jasna, odnosno da će biti u situaciji da nezaštićeni rade posao od javnog interesa.

"Ne želimo da budemo svrstani u posebnu kategoriju ali zakonodavac mora da bude svestan da obavljamo posao od javnog značaja i da nas to dovodi u opasnost koja iziskuje i ovakvu pravnu zaštitu", rekao je Obradović.

Medijsku koaliciju čine UNS, NUNS, ANEM, Lokal pres i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

"Činjenica je da službena lica imaju povećani stepen krivično - pravne zaštite ali je isto tako činjenica da je krivično-pravna zaštita, shodno Ustavu i zakonu, pružena svim građanima Srbije pa samim tim i novinarima", rekao je Jovanović.

Izvor: