Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Roditelji nestalih beba i predstavnici nevladinih organizacija ocenjuju da Predlog zakona ima za cilj da se istina nikad ne utvrdi


Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji u suprotnosti je s presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Zorica Jovanović protiv Srbije" i podnet je u cilju da se formalno ispuni zahtev međunarodnih institucija, ali da se istina nikada ne utvrdi, ocenili su roditelji nestalih beba i predstavnici nevladinih organizacija.

Oni su na konferenciji posvećenoj izvršenju te presude u Srbiji naveli da je država "dužna da ustanovi efikasan mehanizam istrage kojim će pokušati da ustanovi sve kako bi se otkrila istina povodom slučajeva nestalih beba, a tek u slučaju nemogućnosti pronalaženja dece da ustanovi sistem naknade štete".

Učesnici skupa su ocenili i da "umesto da država sama proba da zaštiti prava svojih građana, ona pokušava da novcem kupi ćutanje roditelja".

Naveli su da je "jedino razumno rešenje povlačenje postojećeg Predloga zakona, kako bi se doneo novi u kome bi učestvovala ekspertska pravna udruženja i udruženja koja se od početka bave pitanjem nestalih beba".

Savet ministara Saveta Evrope u više navrata je apelovao na Vladu Republike Srbije da sprovede preporuke iz presude u slučaju Jovanović protiv Srbije izražavajući zabrinutost što Zakon o nestalim bebama još nije donet i nalazi se na čekanju u skupštinskoj proceduri.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović iz 2013. godine Srbija je morala da u roku od tri meseca isplati 10.000 evra naknade, jer je njeno dete rođeno 1983. godine upisano u knjigu rođenih, ali ne i umrlih. Sud je zaključio da je tužiteljki oštećeno pravo na porodični život i obavezao Srbiju da u roku od godinu dana odgovori majci šta se desilo s njenim detetom.

Roditelji nestalih beba ne žele da se usvoji tzv. Zakon o nestalim bebama, jer smatraju da je Predlog zakona nastao kako odgovor na presudu Zorici Jovanović, a ne zbog utvrđivanja istine.

Prema nekim podacima, u Srbiji je za više decenija bilo oko 5.000 slučajeva nestalih beba, dok je po podacima MUP-a iznetim prošle godine, podneto oko 615 krivičnih prijava za otmicu novorođenčadi.

Pitanje nestanka beba iz porodilišta bi svaka ozbiljna država morala ozbiljno i da istraži. Međutim, za istinu su se borili samo roditelji pokušavajući da nateraju državne organe da rade na utvrđivanju istine.

Njihova borba traje od 2002. godine, kada počinju formalna obraćanja udruženja roditelja nadležnim institucijama, kako bi saznali sudbinu svoje dece. Od tada do danas ništa se nije dogodilo. Njihove dece nema i još nije zvanično utvrđeno da li su umrla u porodilištu ili ih je neko ukrao. Neki roditelji međutim, uvereni su da je reč o bebi mafiji koja im je otela decu.

Nijedan slučaj nestanka beba iz porodilišta do sada nema sudski epilog. Niko ni zbog čega do danas nije osuđen. Hiljade stranica dokumenata koje svedoče o najgrubljim greškama u zavođenju statusa beba koje su navodno umrle posle rođenja ili su bile mrtvorođene, a koje su godinama prikupljali roditelji koji sumnjaju da su im deca oteta, leže po njihovim privatnim fijokama.

Izvor: Vebsajt Insajder, 13.11.2019.
Naslov: Redakcija