Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraPOOŠTREN ZAKON O PREKRŠAJIMA: ONI KOJI NE PLATE KAZNU NEĆE MOĆI DA REGISTRUJU AUTOMOBIL ILI PRODUŽE VOZAČKU DOZVOLU


Izmenama, koje bi trebalo da za mesec dana stupe na snagu, predviđeno je i izricanje zatvorskih kazni, mogućnost da se prekršioci kazne i sa maksimalno 240 sati javno korisnog rada, a zakonodavac je predvideo da se uvede i jedinstvena baza podataka prekršioca i neplaćenih prekršajnih kazni.

Prekršajni sudija Zoran Pašalić objašnjava da je cilj novog zakona, koji je zasad u radnom obliku, da se počinioci koji čine stalno prekršaje sankcionišu, a ne da im se, kao do sada, ostavlja mogućnost da kalkulišu da li će ih sud naći ili da li će slučaj zastareti.

"Sada je granica za zastarevanje prekršajnih prijava duplo duža nego ranije, pa je za pokretanje postupka rok dve godine, a za donošenje presude četiri godine, pre nego što slučaj zastari. Takođe, sudija nije do sada mogao konkretno da izrekne kaznu rada u javnom interesu, već je tom sankcijom menjao novčanu kaznu, a sada smo to promenili", objašnjava Pašalić.

On dodaje da je uvedena institucija prekršajnog naloga.

"Rasteretićemo sudije za prekršaje lakše prirode, pa ćemo ukinuti institucije prekršajnih sudija koje su postojale u policiji ili inspekcijama. Značajna promena je i formiranje baze evidencije prekršaja i novčanih kazni. Sada će svaki počinioc biti upisan u registar i sudija će lako moći da vidi da li je on povratnik i da ga oštrije osudi", pojašnjava Pašalić.

Prekršajni sudija Zoran Pašalić izjavio je "Blicu" da je cilj novog zakona, koji je zasad u radnom obliku, da se počinioci  koji čine stalno prekršaje sankcionišu, a ne da im se, kao do sada, ostavlja mogućnost da kalkulišu da li će ih sud naći ili da li će slučaj zastareti.

Izvor: www.Gdeinvestirati/B92