Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O PORESKOJ PRIJAVI ZA POREZ PO ODBITKU: ELEKTRONSKI SERTIFIKAT KAO USLOV POSLOVANJA


Privredna komora Srbije (PKS) poziva privredne subjekte da na vreme pribave kvalifikovane elektronske sertifikate, kako bi se stvorili svi preduslovi za normalno poslovanje i ispunjavanje zakonskih obaveza početkom naredne godine.

Od 1. januara 2014. godine, radi neometanog obavljanja delatnosti, svi privredni subjekti u zemlji u obavezi su da koriste elektronske servise Poreske uprave Srbije i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja. Tada stupa na snagu Pravilnik o poreskoj prijavi za porez po odbitku ("Sl. glasnik RS", br. 74/2013) odnosno objedinjena naplata poreza i doprinosa. Od 6. januara biće obavezno i elektronsko podnošenje jedinstvene prijave na socijalno osiguranje.

Preduslov za korišćenje navedenih elektronskih servisa koji od početka naredne godine postaju obavezni je posedovanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata. Sertifikaciono telo PKS (PKS SA), u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu ("Sl. glasnik RS", br. 135/2004), izdaje kvalifikovane elektronske sertifikate koji su namenjeni svim učesnicima elektronskog poslovanja u Srbiji.

Više informacija o izdavanju kvalifikovanog elektronskog sertifikata nalazi se veb sajtu www.pks.rs/ca (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 18.9.2013.