Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NOVI ZAKON O SPOLJNIM POSLOVIMA UBRZO U SKUPŠTINI


Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić za "Danas" govorio o novom Zakonu o spoljnim poslovima.

Odgovarajući na pitanje kada će zakonski predlog, kojim su predviđene brojne izmene u srpskoj diplomatiji, biti u skupštinskoj proceduri ministar Mrkić kaže: "Nadamo se da će se predlog novog zakona o spoljnim poslovima u septembru naći u Narodnoj skupštini. Zakon je još u postupku javne rasprave, a sa nacrtom su upoznati svi činioci koji mogu da utiču na njegovo konačno oformljenje".

Sa aktuelnim Nacrtom zakona su upoznati poslanički klubovi u Narodnoj skupštini, sva relevantna ministarstva, ugledni profesori, stručna javnost, pojedina udruženja i drugi činioci, a "osnovna težnja autora jeste da diplomatija kao osnovni instrument vođenja spoljne politike vrati i ojača svoj položaj u funkcionisanju državnog aparata, posebno njegovog vrha".

"Pojednostavljeno rečeno, diplomatija treba da, pored ministarstava sile, bude jedan od državnih stubova. Zakonom se obezbeđuju profesionalizacija, stvaranje sposobnog i stručnog kadra, koji treba najbolje moguće da predstavlja Srbiju u inostranstvu, a da istovremeno maksimalno efikasno štiti interese naših državljana i pomaže ljude srpskog porekla. Zakonom se reguliše i zdravstveno osiguranje ljudi koji rade u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije, a određuju se i mnogi aspekti funkcionisanja Ministarstva koji su bili zapostavljeni" - ukazuje šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.

Izvor: Vebsajt Ministarstva spoljnih poslova, 16.8.2013.