Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraNA POJEDINIM FAKULTETIMA KRITERIJUMI RADIKALNO SNIŽENI JER OD PROLAZNOSTI I BROJA STUDENATA ZAVISE ZARADE PROFESORA


Više od 30 fakulteta i viših škola moraće u ovoj godini da smanji plate nastavnicima. Zbog manjeg broja budžetskih studenata, država im je "skresala" budžet za zarade. Zato neki drugi, da ne bi primali manje plate, u septembarskom i oktobarskom roku studentima "gledaju kroz prste", a šestice dele lakše nego u junu.

Univerzitet u Beogradu analizira prolaznost na nivou celih godina, pa je teško utvrditi koliko tačno ispita se više položi u oktobru, u odnosu na ostale rokove.

Da je javna tajna da se efikasnost studiranja podiže i veštački, nižim kriterijumima na poslednjim ispitnim rokovima u godini, potvrdio je nedavno "Novostima" i prof. dr Velimir Stojić, dekan Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu. Nekada je, kaže on, od 300 brucoša u drugu godinu prelazilo 50, a sada od 150 na drugu godinu stigne između 80 i 90 studenata. On kritikuje sistem finansiranja po kome je za finansiranje presudan broj studenata, jer dovodi do toga da se on veštački povećava.

Od kolega studenata znam da snižavanja kriterijuma ima na nekim fakultetima - kaže Milan Krstić, student prorektor Univerziteta u Beogradu.

 - Tako se napuni budžetska kvota, profesorima ostaju iste plate, a studenti nastavljaju besplatno studiranje, sve po principu "i vuk sit i ovce na broju".

Sa druge strane, prof. dr Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete i nauke, kaže da je sistem napravljen tako da stimuliše fakultete da poboljšaju efikasnost studiranja.

 - Ako su ti brucoši položili prijemni, podrazumeva se da je dovoljan procenat sposoban da položi ispite i pređe u narednu godinu - objašnjava prof. Mitrović. - Na fakultetima je da brinu o težini predmeta, da li profesori drže dovoljno vežbi i konsultacija, kako ispituju...

On objašnjava da na sumu koja se uplaćuje fakultetima za zarade utiče više faktora, ali presudan je broj budžetskih studenata, jer su oni poput broja zaposlenih, prostora, grupacije kojoj fakultet pripada, uglavnom isti svake godine. Tako je Ministarstvo, zbog praznih klupa u školskoj 2011/2012. godini, samo na Univerzitetu u Beogradu, sumu za plate smanjilo Farmaceutskom, Filološkom, Fakultetu za bezbednost, Medicinskom, Biološkom, Fizičkoj hemiji, Matematičkom, Saobraćajnom, Stomatološkom, Tehnološko-metalurškom i Tehničkom fakultetu u Boru.
Sve i da su na nekim od ovih fakulteta snizili kriterijume, opet nisu popunili sva budžetska mesta.

A da je prolaznost verovatno veća u oktobarskom roku, slaže se i prof. dr Nevenka Žarkić Joksimović, prorektor za finansije Univerziteta u Beogradu. Ona razlog vidi više u pritisku studenata, nego u smišljenom snižavanju kriterijuma.

 - To im je poslednja šansa da steknu uslov za upis godine, pa smo možda i mi malo popustljiviji - kaže prof. Nevenka Žarkić Joksimović. - Mada, dok sam bila dekan FON, i ja sam kolegama govorila da ako prolaznost ne bude dobra, plate će biti smanjene. Ali nisam ih savetovala da puštaju studente, već da se angažuju od prvog dana da bi što više povećali njihovo znanje.
Izvor: Večernje novosti

Izvor: Vebsajt Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, 20.5.2012.

<<< Nazad na ostale vesti