Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraUSTAVNI SUD REPUBLIKE SRBIJE USVOJIO ŽALBE VIŠE OD 300 NEIZABRANIH SUDIJA, JAVNIH TUŽILACA I ZAMENIKA JAVNIH TUŽILACA KOJI SU OSTALI BEZ POSLA U PROCESU REIZBORA


Sud je prihvatio žalbe 122 neizabrana javna tužioca i zamenika javnih tužilaca, i žalbe 194 neizabrane sudije.

Sud je time poništio odluke Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca kojima su odbijeni njihovi prigovori.

U obrazloženju odluke, Ustavni sud je naveo da u odlučivanju o prigovorima neizabranih sudija i tužilaca nije oborena pretpostavka da oni ispunjavaju uslove za izbor na stalnu sudijsku i tužilačku funkciju čime je poništena odluka VSS kojom su odbijeni njihovi progovori.

Ustavni sud je naložio Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca da u roku od 60 dana od prijema njegove današnje odluke vrati na posao neizabrane sudije i tužioce.

Ustavni sud Srbije je 11. jula prihvatio više od 120 žalbi neizabranih sudija i utvrdio da u odlučivanju o njihovim prigovorima nije oborena pretpostavka da ispunjavaju uslove za izbor na stalnu sudijsku funkciju čime je poništena odluka VSS po kojima su odbijeni prigovori sudija.

Prve žalbe neizabranih javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca na odluke stalnog sastava Državnog veća tužilaca podnete su Ustavnom sudu januara 2011. godine.

Zaključno sa 6. julom, prošle i ove godine u Ustavnom sudu je formirano 487 predmeta po žalbama sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. Od toga su 124 predmeta po žalbama javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.


Ona je u izjavi Tanjugu istakla da je postupak revizije odluka o reizboru tužilaca imao iste nedostatke kao i reizbor sudija i da u celini nije bio u skladu s evropskim standardima.


Boljević je dodala da je, pored toga, "u postupku revizije tužiocima bilo uvedeno i merilo ažurnosti koje nikada nije postojalo, odnosno koje je ukinuto pre 20 godina".


Ona smatra da, prema odredbama Zakona o Ustavnom sudu, po žalbama sudija i tuzilaca, nije ni mogla biti doneta drugačija odluka.


Ustavni sud je konstatovao da nije bila oborena pretpostavka da neizabrane sudije, odnosno tužioci ispunjavaju uslove za izbor, što znači, kako je kazala, da su onda povređena i njihova druga prava, uključujući pravo na pravično suđenje.

To znači da, u skladu s Pravilima koja su doneli, VSS i DVT treba da rasporede sudije i tužioce imajući u vidu sud u kome su radili pre 2009. godine, vrstu nadležnosti koju su obavljali, kao i na koje su mesto konkurisali.


"Glavni je problem je to što Ustavni sud donosi odluke o pojedinačnim slučajevima, a čini mi se da je tu mnogo veći problem sam princip. Način na koji je sve urađeno je, verovatno, nešto što će praviti problem i u daljem životu pravnog sistema Srbije", rekao je Milosavljević Tanjugu.


On smatra da izjava ministarke pravde da ne postoji sankcija za odluke Ustavnog suda u pravnom sistemu Srbije, kako je naveo, dovoljno slikovito govori o svemu što se do sada dešavalo.


Predsednik Udruženja tužilaca Goran Ilić smatra da današnja odluka Ustavnog suda Srbije da usvoji žalbe javnih tužilaca i njihovih zamenika koji su ostali bez posla tokom reizbora, pokazuje da su pojedini članovi Državnog veća tužilaca "pali na popravnom ispitu".

Ilić je rekao da Državno veće tužilaca, ni u postupku revizije reizbora, nije uspelo da otkloni nedostatke prilikom izbora tužilaca i njihovih zamenika i da to pokazuje i današnja odluka Ustavnog suda kojom se neizabrani tužioci vraćaju na posao. "Pojedini članovi Državnog veća tužilaca su pali na popravnom ispitu. Revizija izbora nije pomogla da se otklone nedostaci", rekao
je Ilić ali nije želeo da ih imenuje navodeći da se Udruženje tužilaca ne bavi pitanjem odgovornosti već da to treba da čine nadležni državni organi.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti