Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: VOZAČI KOJIMA SU ODUZETE DOZVOLE MORAJU PONOVO DA POLAŽU ISPIT


PRVI vozači kojima su oduzete dozvole po novom zakonu o bezbednosti saobraćaja u ponedeljak su seli u klupe. Njih desetoro čine prvo "odeljenje" ponavljača koji će morati da obnove gradivo iz saobraćajnih propisa i bezbednosti i da polože test da bi dobili nazad vozačke legitimacije. Do sada je bez dozvole ostalo više od 1.100 nesavesnih, a za pohađanje seminara se raspitivalo njih pedesetak.

Najvećim delom negativne poene su sakupili zbog nepoštovanja ograničenja brzine i vožnje u alkoholisanom stanju.

Nastava je počela u ponedeljak u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu i trajaće do 6. jula. Svakog dana polaznici će imati tri časa, a izostanci se - ne pravdaju. Svi "đaci" moraju imati pun fond časova da bi mogli da izađu na test.

- Kada odslušaju sve časove, polaznici će dobiti potvrdu, sa kojom mogu na polaganje - objašnjava Srećko Bogićević, saobraćajni inženjer i načelnik odeljenja u Agenciji za bezbednost saobraćaja. - Da bi položili test, moraju tačno da odgovore na 75 odsto pitanja, a ako budu uspešni, dobijaju novu potvrdu, sa kojom mogu u policiji da podignu novu dozvolu. Granica za kaznene bodove zbog kojih ostaju bez dozvole tada se spušta za tri.

CENA seminara, koji ima 40 časova, iznosi 25.000, a oko 15.000 dinara iznose dodatni troškovi. Pre nego što se prijave za pohađanje seminara, nesavesni vozači moraju da plate sve kazne i da odleže zatvorske sankcije. Tek devedeset dana nakon što oduže dug državi počinje proces vraćanja oduzete legitimacije.

Čitav kurs podeljen je u tri celine, a obezbeđen je i priručnik. Saobraćajni propisi obnavljaju se na 15 časova, značaj bezbednog ponašanja biće tema na 16 predavanja, dok je 9 časova rezervisano za radionice.

Izvor: V. MIJATOVIĆ, vecernje novosti

<<< Nazad na ostale vesti