Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraINDUSTRIJA ZABAVE I AKVA PARKOVI TURISTIČKA ŠANSA SRBIJE


Srbija je bogomdana za razvoj industrije zabave, a akva-parkovi bi u svakom manjem gradu duplirali broj turista, procenjuju stručnjaci.

Vojvodina bi, poručuju, s obzirom na njene potencijale, mogla prednjačiti u tome.

Mogla bi, imajući u vidu prirodne uslove, recimo, da se povede primerom Mađarske, koja ima sijaset banja s termalnom vodom i zabavnim sadržajima, odnosno akva-parkovima pride.

Vojvodina za sada ima samo jedan, nedavno otvoreni akva-park u Bačkom Petrovcu, takođe s termalnom vodom, a mnogo je opština koje bi, poboljšanjem investicionih uslova, davanjem povoljnog zemljišta, građevinskih dozvola… postale interesantne potencijalnim ulagačima iz te branše.

U Vojvodini se, recimo, samo šest termalnih izvora koristi u banjama, dok se u Mađarskoj oko 300 izvora koristi u te svrhe. A po proceni stručnjaka iz oblasti geologije, potencijal geotermalnih voda u Vojvodini se, na primer, može poistovetiti s 24 miliona tona nafte, ali se trenutno koristi tek 0,04 odsto.

Pomoćnik sekretara za privredu u Vladi Vojvodine Erne Varnju kaže da, kada se govori o razvoju i potencijalima zabavnog, ali i banjskog turizma u Vojvodini, valja stvari sagledati iz više uglova. Reč je o velikim investicijama, ozbiljnim poslovima koje bi najpre trebalo precizno izvagati, a pri tom u obzir uzeti iskustva drugih zemalja, najbolje baš mađarska ili slična.

"Termalni izvori u Vojvodini velika šansa i treba da razmišljamo u tom pravcu, ali prethodno treba da konsultujemo iskustva i norme zemalja koje su u tom poslu dugo".

Kada je reč o akva-parkovima koji se posmatraju samo iz ugla zabave, Srbija je, kao tranzitna zemlja, verovatno jedna od najboljih lokacija u Evropi za razvoj zabavne industrije, poručuju stručnjaci.

Izvor: Dnevnik

<<< Nazad na ostale vesti