Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA NAJAVIO PREKRŠAJNE PRIJAVE ZA OPSTRUKCIJU U KONTROLI DRŽAVNIH ORGANA


Zaštitnik građana Saša Janković najavio je danas da će u junu republičkom parlamentu predložiti izmene Zakona o Zaštitniku građana ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005 i 54/2007) kojima će, pored ostalog, biti predviđene prekršajne prijave za opstrukciju u kontroli državnih organa.

"Određeni organi opstrukcijom obesmišljavaju postupak kontrole njihovog rada. Imamo 10 odsto takvih slučajeva", kazao je Janković u Skupštini Srbije, na javnom slušanju o ulozi Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u zaštiti i unapređenju ljudskih prava i potrebi za unapređenjem zakonskog okvira.

Služba Zaštitnika građana je, prema njegovim rečima, prošle godine poslala 530 urgencija, odnosno dnevno dve urgencije državnim organima i uvek sa istim sadržajem - da se uradi ono što je zakonska obaveza.

"Predložiću prekršajne prijave za opstrukciju", naveo je zaštitnik građana Saša Janković i precizirao da će među predloženim izmenama biti i obaveza za državne organe da imaju delotvoran mehanizam za razmatranje pritužbi građana na njihov rad, budući da se veliki broj građana obraća Zaštitniku građana iako nisu iskoristili sve druge mehanizme.

Takođe, među predloženim izmenama, kako je najavio Janković, biće i da pokrajinski i lokalni ombudsmani rešavaju o pritužbama o radu pokrajinskih ili lokalnih organa, a da republički ombudsman rešava pritužbe na rad republičkih organa.

Govoreći o saradnji sa institucijama koje su po Ustavu izuzete iz kontrole ombudsmana, Janković je kazao da je napravljen pomak, da, na primer, Vlada Srbije često konstruktivno reaguje na njegove inicijative, ali da postoje i neki slučajevi u kojima godinama ne reaguje, zbog čega će predložiti i da se odredi vremenski rok za odlučivanje o njegovim inicijativama.

Javno slušanje o ulozi Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u zaštiti i unapređenju ljudskih prava i potrebi za unapređenjem zakonskog okvira organizovao je Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine u saradnji sa Vestminsterskom fondacijom za demokratiju i Centrom za istraživanje, transparentnost i odgovornost.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 18.3.2013.