Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

RADNA VERZIJA IZMENA NOVOG ZKP: Ubuduće u skoro svakoj situaciji, bez obzira da li je u pitanju opasnost od bekstva, od uticaja na svedoke ili ponavljanja krivičnog dela, pritvor bi mogao da bude zamenjen jemstvom


OD 1. jaunara 2008. do 25. oktobra ove godine, sudije u Srbiji izrekle su čak 119.876 dana neosnovanog pritvora ili 328 godina osobama koje su pravnosnažno oslobođene.

Koliko je novca država do sada isplatila iz svog džepa zbog neosnovanog boravka građana u pritvoru nije poznato, ali stručnjaci kažu da dan iza rešetaka košta oko 100 evra. Pravo na veću odštetu imaju oni građani koji nisu osuđivani. Ne tako davno, i Evropska komisija je upozorila da srpske sudije imaju laku ruku kada odlučuju između pritvora i nekih drugih mera kojima se obezbeđuje prisustvo okrivljenih.

JAČI OD JEMSTVA “Presuda” za jemstvo umesto pritvora, kakva je sada situacija, biće izazov za sudije. Naime, u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, najavećem u zemlji, broj prihvaćenih jemstava opada u poslednje tri godine. Na primer, prošle godine ih je bilo samo sedam, a ukupna vrednost je iznosila 122.500 evra. Najvrednije jemstvo je iznosilo 60.000 evra, a najmanje 1.500 evra.

- Izvesno je da je jedan od problema sa pritvorom to što se nije insistiralo na njegovom zamenjivanju blažim merama, a posebno jemstvom - objašnjava zamenik republičkog tužioca Goran Ilić.

Takav stav zakonodavca je na tragu prakse Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koji u jednoj odluci kaže da su nadležni organi države dužni da uvek uzmu u razmatranje blaže mere koje su na raspolaganju prema pravu dotične zemlje, pa tek onda ako nisu ispunjeni uslovi za primenu blažih mera, odrede pritvor.

Ilić otkriva i da je u radnoj verziji teksta Zakona o izmenama i dopunama ZKP izbrisana odredba koja je predviđala pritvor okrivljenom koji je počinio krivično delo na takav način koji bi mogao da uznemiri javnost. Po njegovim rečima, “nedovoljna određenost ovog razloga za pritvor stvarala bi brojne probleme”.

- Recimo, odredi se pritvor osobi iz Srbije jer postoji sumnja da je izvršila krivično delo ratnog zločina u nekoj državi nastaloj na tlu bivše Jugoslavije. To bi značilo da se pritvor odredio zbog uznemirenja javnosti u nekoj drugoj državi, tamo gde je izvršen zločin i da to što je tamo javnost uznemirena može da ometa postupak u Srbiji. To i nema baš nekog smisla.

Izvor: E. Radosavljević